Μόδα για τους νέους, εφεξής, ο «άκαπνος»!

Η ομάδα-στόχος για την πρόληψη του καπνίσματος, όπως αυτή προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, είναι οι έφηβοι μαθητές

Να θέσει το τσιγάρο «εκτός μόδας» το επόμενο διάστημα είναι το εν λόγω στοίχημα της κυβέρνησης. Η ομάδα-στόχος για την πρόληψη του καπνίσματος, όπως αυτή προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, είναι οι έφηβοι μαθητές και τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό είναι ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για τους κινδύνους του καπνίσματος και ανάδειξη ενός υγιούς μοντέλου ως σύγχρονου τρόπου ζωής με έμφαση στη φυσική δραστηριότητα.

Αλλωστε, το στοίχημα για την καταπολέμηση του καπνιστικής συνήθειας είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, «πώς θα κλείσει η κάνουλα που γεμίζει τη δεξαμενή των καπνιστών και θα ανοίξει αυτή που την αδειάζει». Και τουλάχιστον ως προς τον πρώτο στόχο φαίνεται ότι έγιναν βήματα, καθώς οι μελέτες καταδεικνύουν ότι το συμβατικό τσιγάρο στους εφήβους έχει μειωθεί την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, το 2018 το 15,5% των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών έχει καπνίσει έστω και μία φορά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 1998 ήταν 22,3% και στην έρευνα του 2006, 22,7%. Το 2018 το 3,3% των εφήβων δήλωσε ότι καπνίζει καθημερινά, έναντι 5,1% το 1998 και 5,3% το 2006. Μεταξύ των 15χρονων μαθητών, τρεις στους δέκα (30,9%) αναφέρουν ότι έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους και ένας στους 12 (8,1%) ότι καπνίζει καθημερινά. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 1998 ήταν 46,3% και 13,7%.

Στα ανησυχητικά στοιχεία συγκαταλέγονται η διάδοση του τσιγάρου στα κορίτσια (το ποσοστό των 15χρονων κοριτσιών που έχουν καπνίσει έστω μία φορά στη ζωή τους είναι 34,4% έναντι 27,5% των αγοριών), αλλά και το υψηλότατο ποσοστό των 15χρονων (αγοριών και κοριτσιών) που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω και μία φορά (36,7% το 2018 έναντι 16,6% το 2014).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα προγράμματα και δράσεις που γίνονται εντός των εκπαιδευτικών μονάδων, όπως η σχετική πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECΕ, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθώς και προγράμματα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ