Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

Συνολικά στον δημόσιο τομέα εργάζονται 2.500 στελέχη τα οποία έχουν προέλθει από την ΕΣΔΔΑ.

Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των στελεχών του Δημοσίου αλλά και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων του ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός παρουσίασε ουσιαστικές αλλαγές στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), οι απόφοιτοι της οποίας προσλαμβάνονται ως ανώτερα στελέχη στο Δημόσιο. Οπως ανακοίνωσε, οι εξετάσεις με τις νέες προδιαγραφές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και αφορούν την εισαγωγή 160 ατόμων στη σχολή. Συνολικά στον δημόσιο τομέα εργάζονται 2.500 στελέχη τα οποία έχουν προέλθει από την ΕΣΔΔΑ. Επίσης, ο υπουργός εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, υπό προϋποθέσεις. 

Τις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό παρουσίασε η νέα πρόεδρος της ΕΣΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη, παρουσία και του αντιπροέδρου Βασιλείου Εξαρχου. Οπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΣΔΔΑ, οι αλλαγές αφορούν το δεύτερο στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού, στο οποίο θα εξετάζεται η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγονται οι επιχειρησιακά καταλληλότεροι, επισημαίνοντας ότι στο πρώτο στάδιο, το οποίο παραμένει αμετάβλητο, η επιλογή πραγματοποιείται με βάση τις θεωρητικές γνώσεις. Στο πρώτο στάδιο εξετάζονται γραπτώς: α) η οργάνωση και η λειτουργία του κράτους, β) μικροοικονομική, μακροοικονομική και δημόσια οικονομική και γ) γνώσεις και δεξιότητες με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Στο δεύτερο στάδιο προστίθενται γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση» και γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα. Επίσης, παραμένει η δοκιμασία σε «Φάκελο Επίκαιρου Θέματος» με επιλογή θεματικής ενότητας ανάμεσα σε τέσσερις προτεινόμενες, η οποία όμως θα γίνεται πλέον μόνο γραπτώς. Η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων αλλαγών θα πραγματοποιηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί 18 μήνες, ενώ οι θέσεις των εισακτέων είναι σε άμεση συνάρτηση με συγκεκριμένες κενές θέσεις στελεχών του Δημοσίου, οι οποίες ορίζονται με υπουργική απόφαση. Οι απόφοιτοι της σχολής έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν από τον κατάλογο των θέσεων ανάλογα με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Παράλληλα προβλέπεται η διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των συμβούλων ακεραιότητας και τον εσωτερικό έλεγχο, σε εφαρμογή όσων προβλέπονται στον νόμο που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα στη Βουλή και ορίζει νέες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου στο Δημόσιο. Τη θεσμοθέτηση μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους εξήγγειλε επίσης ο κ. Βορίδης. Ο σχετικός μηχανισμός για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις καταβολής του μπόνους σχεδιάζεται να είναι έτοιμος έως το τέλος του έτους και θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον εγκριθεί το σχετικό κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει κατατεθεί στις δράσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται αρκετά κονδύλια να κατευθυνθούν προς τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ανακοινώθηκε, επίσης, σε συνεργασία με τη Microsoft θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης 500 δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Σε πλήρη εφαρμογή σχεδιάζεται το πρόγραμμα να αφορά συνολικά 5.000 ενδιαφερομένους.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ