Μπόρα χιονοχάλαζου «χτύπησε» περιοχή της Χαλκιδικής

Newsroom
Newsroom

Τι ευθύνεται για το φαινόμενο «Snow Grain Shower»

Με ένα «περίεργο» καιρικό φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι στις 5 Μαρτίου κάτοικοι της Σιθωνίας Χαλκιδικής, όταν ξαφνικά… «άσπρισε» το τοπίο σε συγκεκριμένη χωρική έκταση.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο της WeatherXM, Δρ. Σταύρο Κέππα ο οποίος ανέφερε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μία μπόρα χιονοχάλαζου ή αλλιώς ένα «Snow Grain Shower». Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για χαλάζι, το οποίο συνήθως εκδηλώνεται τους θερινούς μήνες. «Το φαινόμενο δεν είναι χαλάζι, αλλά χιονοχάλαζο. Άλλωστε διανύουμε ακόμα τη χειμερινή περίοδο και θα ήταν ακραίο να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Ο Μάρτιος είναι ένας μεταβατικός μήνας προς την Άνοιξη. Όταν ο κόσμος συγχέει το χιόνι με το χαλάζι, συνήθως πρόκειται για χιονοχάλαζο».

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Κέππα το χιονοχάλαζο έχει διαφορετικό τρόπο δημιουργίας και δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το χαλάζι. «Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και λόγω του ότι έχουμε πιο αυξημένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα όσο κινούμαστε προς την άνοιξη είναι λογικό και σχετικά συχνό να εκδηλώνονται μπόρες χιονοχάλαζου. Το φαινόμενο αυτό συνήθως το συναντάμε το χειμερινό 6μηνο στη χώρα μας».

Στην ουσία, ένας χιονοχαλαζόκοκκος είναι ένας παγοκρύσταλλος ή μία νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων), ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο μπορεί να εμπεριέχει και διάκενα μέσα του. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες. Τελικά, πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι.

 

Όσον αφορά sτο γεγονός ότι η μπόρα σημειώθηκε σε περιορισμένη χωρική έκταση, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το φαινόμενο σημειώθηκε σε περιορισμένη περιοχή, διότι οφείλεται σε ασταθείς ατμοσφαιρικές συνθήκες. Φανταστείτε τη διάμετρο μιας θερινής μπόρας. Επηρεάζει μία συγκεκριμένη και σχετικά μικρή περιοχή. Συνήθως τα φαινόμενα αστάθειας (που δημιουργούνται λόγω κατακόρυφων ανοδικών ρευμάτων) έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και χωρική έκταση, αλλά τα νέφη που τα προκαλούν παρουσιάζουν σημαντικό κατακόρυφο ύψος (και ονομάζονται tower cumulus ή πυργοσωρείτες)».

Τέλος, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι το φαινόμενο μπορεί πρόσκαιρα να επηρεάσει την ορατότητα και την ποιότητα του οδοστρώματος, δίχως να καταστεί επικίνδυνο σε σύγκριση με το χαλάζι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ