Ν. Σύψας: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες

Ν. Σύψας: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες

"Καλό θα ήταν η πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα" είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

Για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα μέσα Αυγούστου έκανε λόγο ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι είναι  σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έδωσε οδηγίες να βγουν οι μάσκες.

Ο κ. Σύψας, που εμφανίστηκε στο OPEN, μετά από πολύμηνη αποχή από τα ΜΜΕ, σημείωσε ότι είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

Η επιτροπή, διευκρίνισε, το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα.

Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει στη χώρα μας.

Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και η πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών περί περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει τη δική του ατζέντα και καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.

Αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Ο Νίκος Σύψας προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.
 

Πηγή: avgi.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ