Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις - Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν, κατά πάσα πιθανότητα τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως προανήγγειλε από χθες Σάββατο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τα νέα μέτρα θα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν υφίσταται.

Γεωγραφικά, η επέλαση του στελέχους Δέλτα (κοντά στο 90% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων) έχει αφήσει βαρύ το αποτύπωμά της στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε Ηράκλειο και Χανιά, που σχεδόν καθημερινά παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μεγάλος είναι ο αριθμός κρουσμάτων και στην Πελοπόννησο, με Αχαΐα και Μεσσηνία να έχον σταθερά πάνω από 100 κρούσματα τις τελευταίες μέρες, ενώ σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική (περίπου το 1/4 από το σύνολό των καθημερινών μολύνσεων) και Θεσσαλονίκη.

Όπως όλα δείχνουν, από το φθινόπωρο, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Στα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι και η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους (για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας).

Τέλος τα δωρεάν test

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

 

 

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: 3.191 κρούσματα, 23 θάνατοι, 317 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊος στην Κρήτη: 287 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Παραμένει το "μπλόκο" στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους - Έρχονται ανακοινώσεις

 

 

Φωτογραφία Eurokinissi 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ