Νέος σχεδιασμός για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Νέος σχεδιασμός για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας (σε σύνολο 1.140) έχουν εγκριθεί τέτοια σχέδια

Τον νέο σχεδιασμό για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια παρουσίασαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ευθύμης Μπακογιάννης.
Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, μετά από 45 χρόνια προσπαθειών (από τη δεκαετία του ’80) μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας (σε σύνολο 1.140) έχουν εγκριθεί τέτοια σχέδια, μακράν το μικρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, περίπου τα μισά από αυτά (δηλαδή το 10%) είναι παρωχημένα…

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές ενότητες, στο 23% αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες ή σχέδια Διαχείρισης Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων. Και όπου δεν υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ή αυτά είναι παρωχημένα, όπως αναφέρθηκε χθες, εξαπλώνονται άναρχα οι διάφορες δραστηριότητες μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα και υποθάλπεται η αυθαίρετη. Κοινώς ο μεγάλος ασθενής είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Εδώ με τα ΤΠΣ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για: τις χρήσεις γης (με κανόνες με το τι επιτρέπεται και τι όχι), με τα σχέδια πόλης (με τον διαχωρισμό του οργανωμένου δομημένου περιβάλλοντος από το αδόμητο), με τους όρους δόμησης (για τον τρόπο δόμησης ενός τεμαχίου) και τον συντελεστή δόμησης (για το μέγιστο επιτρεπόμενο σύνολο δομημένης επιφάνειας ενός ακινήτου).

«Μπαίνει τέλος στην άναρχη εξάπλωση των δραστηριοτήτων σε πόλεις και οικισμούς μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης χωρίς σχεδιασμό», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.

«Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ανοίγει η συζήτηση για τις πόλεις που θέλουμε να έχουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευθύμης Μπακογιάννης. Και το οπλοστάσιο δεν σταματάει εδώ: μέσω του σχεδίου νόμου για θέματα χωροταξίας πολεοδομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου προωθείται η ενεργοποίηση του συντελεστή δόμησης, ενώ το υπουργείο προτίθεται να βάλει μαχαίρι στις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι σταδιακή, και θα προωθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει 200 μελέτες, έως ότου καλυφτούν όλες οι δημοτικές ενότητες της χώρας. Οι διαγωνισμοί για την πρώτη φάση (οι φάσεις είναι συνολικά έξι) θα προκηρυχτούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα καλύπτουν περίπου το 18% της χώρας. Στην πρώτη φουρνιά θα είναι και το ΤΠΣ για τον Δήμο της Αθήνας. Συνεπώς με την εκπόνηση των μελετών σε χρόνο που εκτιμάται σε 3 χρόνια από την ανάθεσή τους, η κάλυψη της χώρας με πολεοδομικές χρήσεις γης θα φτάσει στο 32%, και σε τέσσερα χρόνια στο 45% των ΔΕ.

Τα τρία κριτήρια

  1. Οι αναπτυξιακές πιέσεις στους Δήμους (έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναξιοποίητοι αναπτυξιακοί πόροι, σε όλους τους αναπτυξιακούς κλάδους
  2. Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως το πολύ μικρό ποσοστό ελεύθερων χώρων, οι αστικές θερμικές νησίδες, η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή (π.χ. άνοδος της στάθμης της θάλασσας).
  3. Κοινωνικά προβλήματα γεωγραφικά εστιασμένα όπως π.χ. η συγκέντρωση ευάλωτων (άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα) και ειδικών ομάδων πληθυσμού (π.χ. άνεργοι κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών ή πολιισμικές ιδιαιτερότητες (μετανάστες).
Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ