Ο βροχερός Μάιος του 2023 - Μεγάλα ύψη βροχής και στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr - Σε ποιες περιοχές σημειώθηκε ρεκόρ αριθμού ημερών βροχόπτωσης 15 ετών

Μετά από έναν "φτωχό" σχετικά χειμώνα και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αύριο στην Κρήτη αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις.

Αιτία των βροχοπτώσεων είναι ο συνδυασμός ενός βαρομετρικού χαμηλού στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας βόρεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα σταματήσουν από αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

pinakas

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος  βροχής μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, με τα συνολικά ύψη βροχής να ξεπερνούν τοπικά τα 80 χιλιοστά, οπότε απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. μεγάλα ύψη βροχόπτωσης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Μαιος
Χάρτης 1. Μηνιαία ύψη βροχόπτωσης για το Μάιο του 2023 σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr  

Την ίδια ώρα,  σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Επισημαίνεται ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις  μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

Μάιος
Χάρτης 2. Πλήθος ημερών βροχόπτωσης για το Μάιο του 2023 σε επιλεγμένες περιοχές σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr  

 

 

φωτογραφία pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ