Ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε το στοίχημα για τον Ιούλιο

Στο 65,5% των μεγεθών του 2019 διαμορφώθηκαν οι αφίξεις ξένων τουριστών

Παρά την επανάκαμψη της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλά και τις συνεχείς μεταβολές πολιτικής των κυβερνήσεων στις μεγάλες αγορές από τις οποίες η Ελλάδα έλκει επισκέπτες, ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί, τουλάχιστον προσώρας, να υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές οδηγίες από Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο απειλούν να ανακόψουν την ιδιαίτερα θετική πορεία των αφίξεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι εμφανέστατες στα οριστικά στοιχεία για τις αφίξεις του Ιουλίου που εξασφάλισε από το υπουργείο Τουρισμού η «Κ». Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίο κανονικό έτος πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στο 1,4 εκατομμύριο, ήτοι περίπου στο 38% της δραστηριότητας του 2019. 

Φέτος ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου του 2019. Να σημειωθεί ότι συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα (τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) έχουν έρθει από το εξωτερικό 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Πέραν των στατιστικών αυτών, πληθαίνουν οι αναφορές από Ελληνες ξενοδόχους πως σημειώνουν φέτος μεγέθη παρόμοια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και καλύτερα από αυτά του 2019.

Αλλά τώρα οι ΗΠΑ (από τις οποίες τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 80.955 ταξιδιώτες) αποφάσισαν να θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Επίσης, το Ισραήλ έβαλε τη χώρα σε καθεστώς «αυστηρής προειδοποίησης»— γνωστή και ως «πορτοκαλί» λίστα. Οι δύο αυτές χώρες συνολικά έχουν δώσει μέχρι στιγμής μικρό αριθμό επισκεπτών στο σύνολο των φετινών αφίξεων, αλλά αφενός υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερους αριθμούς το επόμενο διάστημα και αφετέρου «οι συστάσεις από αυτές διαμορφώνουν ένα κλίμα όχι εποικοδομητικό», σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξηγεί πως «η κατηγορία 4 των ΗΠΑ είναι κατηγορία σύστασης και πιστεύουμε ότι η αυξημένη ζήτηση των Αμερικανών τουριστών για τη χώρα μας θα συνεχιστεί ανεπηρέαστη. 

Το ουσιαστικό γεγονός είναι ένα: μέσω του εμβολιασμού, μέσω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα μπορέσουν να συγκρατηθούν τα κρούσματα και τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις θα καταστούν προσωρινές. Για αυτό από την πρώτη στιγμή το μήνυμά μας ήταν ασφάλεια και υγειονομική εγρήγορση». 

Μέχρι πρότινος η Ουάσιγκτον τοποθετούσε την Ελλάδα στην κατηγορία 3 και τώρα μπήκε στην ανώτατη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4 – «κόκκινο») εξαιτίας της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων. «Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα. Εφόσον πρέπει να επισκεφθείτε τη χώρα, βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως εμβολιασμένοι πριν ταξιδέψετε» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επικαλείται σχετική εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, που την περίοδο αυτή πραγματοποιούν ημερησίως επτά απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγραμματισμού τους. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «όλα δείχνουν πως οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει δεν θα ματαιωθούν από αυτή την εξέλιξη. Εξάλλου, οι περισσότεροι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμβολιασμένοι, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν να αντιμετωπίσουν καραντίνα πολλών ημερών κατά την επιστροφή τους, η οποία δεν ισχύει ούτε τώρα που η χώρα κατατάχθηκε στην “κόκκινη” λίστα».

Συστάσεις από ΗΠΑ, καραντίνα από Ισραήλ

Τη στιγμή που ο τουρισμός στη χώρα ανακάμπτει, μια σειρά μέτρων εις βάρος ταξιδιωτών που επισκέπτονται ελληνικά νησιά ή την ενδοχώρα –ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι– προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Μετά τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών (CDC), που συνέστησαν να αποφεύγονται οι επισκέψεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και το Ιράν, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και το Ισραήλ εξήγγειλε 7ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας. Το μέτρο της καραντίνας αφορά 18 πρόσθετες χώρες που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στον κατάλογο (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία μεταξύ άλλων) και τίθεται σε ισχύ από τις 11 Αυγούστου. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία όσοι εισέρχονται στο Ισραήλ από τις χώρες αυτές θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για μια εβδομάδα, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Επιπλέον περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα νησιά του νότιου Αιγαίου ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών (ECDC).  Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, τα ελληνικά νησιά εντάχθηκαν στην κατηγορία του κόκκινου μετά την αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε πάνω από 500 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στην κατηγορία με το βαθύ κόκκινο χρώμα έχουν συμπεριληφθεί 13 εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σάμος, η Πάρος και η Νάξος. 

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού CDC αποτελεί ουσιαστικά ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας, αφού «αναβάθμισε» τη χώρα μας στο επίπεδο 4 – τις χώρες δηλαδή στις οποίες είναι καλό να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί.

Στις αρχές Απριλίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εντάξει μόνο 34 χώρες στην κατηγορία, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε πάνω από 100, για να συμμορφωθεί με τις εκτιμήσεις του CDC. Κι ενώ από τον Ιούνιο πολλές χώρες αφαιρέθηκαν, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει πάλι να προσθέτουν χώρες εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα». Αυτή τη στιγμή η σχετική λίστα αριθμεί περίπου 90 χώρες. 

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ