Οι παράγοντες που θα κρίνουν εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία

Για τα όσα θα κρίνουν το εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία (τα οποία ακόμα δεν έχουν ανοίξει) μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, εάν παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. «Η κατάσταση είναι δυναμική, μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών» είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής.

«Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων. Όμως, στη συνέχεια και αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν» υπογράμμισε.

Παράλληλα η καθηγήτρια επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας».

Τέλος, κάνοντας ειδική αναφορά στη μετάλλαξη Delta, η όποια έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας και είναι πιο μεταδοτική, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε:

«Ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί εύκολα να μεταδώσει κορωνοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες».

Πηγή: Dikaiologitika

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ