Οι θέσεις των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ για τις συζητήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν

Newsroom
Newsroom

Το θέμα δεν αποκλείεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της τηλεμαχίας που θα διοργανωθεί μεταξύ τους.

Τις θέσεις τους για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής με την τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν διατυπώνουν με διακριτό τρόπο οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας συζήτησης η οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της τηλεμαχίας που θα διοργανωθεί μεταξύ τους.

Αχτσιόγλου: Θέλουμε απαντήσεις για τις υποχωρήσεις

Επί της αρχής η Έφη Αχτσιόγλου τάχθηκε υπέρ του ελληνο-τουρκικού διαλόγου σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» αυτή τη στιγμή που διαμορφώθηκε δυστυχώς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και «φαίνεται ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος». «Αυτό είναι θετικό» είπε αλλά πρόσθεσε ότι «απαιτείται ενημέρωση για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία τις για τις ελληνικές αναφορές περί επικείμενων υποχωρήσεων. «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού γεννούν προβληματισμούς, μίλησε για υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Ποιες ήταν οι αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης; Για ποιες υποχωρήσεις μιλάει; Θέλουμε απαντήσεις» σημείωσε. Διερωτήθηκε επίσης ότι αν ο πρωθυπουργός μιλάει για γεωπολιτική διαφορά τότε αυτό «σημαίνει ότι είναι διαθέσιμος να μπει σε διμερή διαπραγμάτευση;» «Αυτή είναι άλλη γραμμή» υπογράμμισε.

Παππάς: Πρωτοφανές να προαναγγέλλεις υποχωρήσεις

Σε πιο υψηλό τόνο ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «πρωτοφανές διπλωματικά» να προαναγγέλλει η κυβέρνηση υποχωρήσεις. «Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, η Τουρκία είναι μία αναθεωρητική δύναμη και εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και, βεβαίως, δεν έχει άρει το casus bell» είπε και ρώτησε «ποιες είναι οι υποχωρήσεις, τις οποίες περιγράφουν;». «Η Τουρκία θα συνεχίσει να αμφισβητεί την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας το Ανατολικό Αιγαίο; Θα πρέπει να αποστούμε δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο για να κάτσουμε στο τραπέζι;» ρώτησε
επίσης.

Τσακαλώτος: Δεν σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τον κ. Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους χαρακτήρισε καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία ελληνο-τουρκικού διαλόγου που έχει στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έκρυψε και τις επιφυλάξεις του για τη στάση του κ. Μητσοτάκη. «Δεν σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τον κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι «εκ των προτέρων δεν ξέρεις αν αυτή η πρωτοβουλία θα βγάλει σε καλό ή κακό».

Τζουμάκας: Όλα σχετίζονται με τις εξορύξεις

Εντελώς αρνητική στάση για τη διαπραγμάτευση εξέφρασε ο Στέφανος Τζουμάκας. «Εγώ
θεωρώ ότι είναι όλοι καθοδηγούμενοι από συμφέροντα που σχετίζονται με τις εξορύξεις
στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε και προεξόφλησε ότι «θα το οργανώσει η κυβέρνηση της
Άγκυρας με την κυβέρνηση των Αθηνών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ