Ολ. Γεροβασίλη: "Δεν βρίσκω πειστική εξήγηση γιατί αποχώρησαν"

Newsroom
Newsroom

Πώς σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την αποχώρηση των «11» από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στην εφημερίδα “Η Βραδυνή ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και τον Βαγγέλη Γιακουμή.

«Ζήσαμε τη βίαιη πολιτική ωρίμανση, από τα κοινωνικά κινήματα στις κυβερνητικές ευθύνες. Και καταφέραμε πολλά για τη χώρα και την κοινωνία με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Την κοινή μας ιστορία και διαδρομή την τιμώ και την κρατάω ως πολύτιμο κεφάλαιο και παρακαταθήκη. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό.Από εκεί και πέρα, θεωρώ μεγάλο λάθος την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Και ακόμη και σήμερα αδυνατώ να βρω πειστική πολιτική εξήγηση για αυτή την κίνηση. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές θα κριθούμε όλες και όλοι και από την ιστορία και από τους πολίτες στην κάλπη» σημειώνει.

Ερωτηθείσα για το αν θα συγκρουστεί με τα στελέχη αυτά εντός και εκτός Βουλής τονίζει πως οι σχέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων – και μέσα στον προοδευτικό χώρο – είναι εκ των πραγμάτων μεταξύ τους ανταγωνιστικές. Πολύ περισσότερο, όταν σε λίγους μήνες έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών. «Ενδεχομένως να υπάρξουν και διαφορές και διαφωνίες. Αλλά για εμάς στρατηγικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διαχρονικά υποστηρίζουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε θέσεις και προτάσεις» διευκρινίζει.

Σε ερώτηση για το ποιός ευθύνεται για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «δεν μπορείς να φεύγεις από το κόμμα σου στη βάση εκτιμήσεων ή υποθέσεων, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή νέου Προέδρου από μια δημοκρατική διαδικασία. Εκτός κι αν η πρόθεση ήταν εξαρχής αυτή. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Και από τη δική μας πλευρά, επιλέγουμε να κοιτάμε μπροστά».

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές λέει πως πολλές φορές στο παρελθόν οι πολίτες έστειλαν μήνυμα σε αυτή την κάλπη, ενώ επισημαίνει είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη, γιατί από τη μία θα καθορίσει τους συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια περίοδο που σε όλη την Ευρώπη η Ακροδεξιά ενισχύεται και η Δεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί μαζί της, και από την άλλη, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, οι πολίτες να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία και στην αλαζονεία του 41%.

Σε σχέση με το αν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να μπορέσει ο χώρος της κεντροαριστεράς να ενωθεί, είπε πως χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στην κάλπη της απλής αναλογικής, με μεγάλη ευθύνη κυρίως το ΠΑΣΟΚ. «Ενώ εμείς τείναμε το χέρι της συνεργασίας, κάποιοι άλλοι επέλεξαν το δρόμο της περιχαράκωσης και της μονομέτωπης σχεδόν επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγω να είμαι ρεαλίστρια και να ξέρω ποια είναι τα όρια του εφικτού. Μπορούν λοιπόν να υπάρξουν συγκλίσεις, πολιτικές και προγραμματικές, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορούν να υπάρξουν κοινές δράσεις στο κοινωνικό πεδίο. Μπορούν, βεβαίως, να υπάρξουν συμμαχίες στους συλλογικούς φορείς και στην αυτοδιοίκηση, όπως συνέβη με επιτυχία στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης, να θεραπευτούν παλιά τραύματα και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία» κατέληξε. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ