ΕΛΛAΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο κόκκινο η κόντρα Υπουργείου - διοίκησης, με φόντο τον ευρωπαϊκό έλεγχο για παράνομες επιδοτήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι έχει ήδη ζητήσει την απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ
Photo Credits: @intime (αρχείου)

Σε έντονη κόντρα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται η υπόθεση ελέγχων από τις ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές του Οργανισμού, με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να βρίσκεται σε ρήξη με την διοίκηση του Οργανισμού, μετά την πρωτόγνωρη και επιθετική ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η διοίκηση του.

Αναλυτικότερα, η αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 20 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ότι «η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 σήμερα το πρωί» καθώς επίσης το ότι «κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ότι ο στόχος του ελέγχου τελικά επετεύχθη μόνο χάρη στην υποστήριξη των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομία» προκάλεσε έντονη αντίδραση της διοίκησης του Οργανισμού, πρόεδρος του οποίου από τον Ιανουάριο είναι ο Νικόλαος Σαλάτας, Πρόεδρος Εφετών επί τιμή.

«Συκοφαντική συμπεριφορά»

Σε απάντηση λοιπόν η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με χθεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για συκοφαντική συμπεριφορά του Ευρωπαίου Εισαγγελέα Ν. Πασχάλη, από τον οποίο μάλιστα ζητείται να ανακαλέσει εντός  48 ωρών «τα ως άνω ψευδώς αναφερθέντα στην από 20.05.2025 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» διαφορετικά «ο Οργανισμός θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, προς αποκατάσταση της φήμης του».

Παράλληλα υποστηρίζει πως η ανακοίνωση δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού του αγροτικού κόσμου καθώς «το αποτέλεσμα της συκοφαντικής συμπεριφοράς του Ευρωπαίου Εισαγγελέα είναι να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η ήδη δυσμενής θέση του Οργανισμού, με κίνδυνο η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής 3 περίπου δις ευρώ ετησίως στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η αντίδραση του υπουργείου

Η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έχει αναλάβει υπό προσωπική επιτήρηση των ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο του 2024 καθώς και όλη τη διαδικασία εξυγίανσης, ήταν να δηλώσει δημόσια άγνοια για την ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δηλώνοντας εξίσου δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια του.

Το πρωί της Παρασκευής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε ότι έχει ήδη ζητήσει την απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κ. Σαλάτα, λέγοντας:
«Ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ απευθύνθηκε  με έναν τρόπο που δεν προσιδιάζει στη λογική της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Απευθύνθηκε με λάθος τρόπο». 
Επισήμανε, όμως, ότι η «διαφωνία (σ.σ. με τον κ. Σαλάτα) αφορά στον τρόπο που διαχειρίστηκε την κόντρα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όχι στο θέμα του ελέγχου που έγινε πριν από λίγες ημέρες. Ακόμη και αυτό είναι ένας λόγος που, νομίζω δεν μας επιτρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο να εκπέμπονται λάθος μηνύματα».

Προσέθεσε, πάντως, ότι η τοποθέτηση ενός δικαστικού στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ως στόχο «να κάνουμε βήματα κάθαρσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ – και αυτά τα βήματα γίνονται». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι από το Σεπτέμβριο του 2024, ο οργανισμός βρίσκεται σε επιτήρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει συμφωνηθεί ένα action plan, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ», και ότι τα χρήματα που έχουν ληφθεί παρανόμως, θα επιστραφούν, όπως προβλέπει ο νόμος. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως διανέμει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τα 2,2 - 2,4 δισ. να πηγαίνουν σε 680.000 διαφορετικά ΑΦΜ: «καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο είναι να μη διακοπεί η ροή των χρημάτων από την Ευρώπη για την ίδια τη συνέχεια του πρωτογενούς τομέα και για την κοινωνική συνοχή».

Ταυτόχρονα, ο Κώστας  Τσιάρας παρουσίασε τα τρία βασικά βήματα μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία έχουν ήδη τεθεί υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  1. Το πληροφοριακό σύστημα να ανήκει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  2. Η ολοκλήρωση των σχεδίων βόσκησης – με τον Υπουργό να αποκαλύπτει ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να συμπληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης» μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  3. Η εντατικοποίηση των ελέγχων του Οργανισμού.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μη κινηθούμε στην κατεύθυνση του να υπάρξει απόλυτη κάθαρση. Είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα», ενώ σημείωσε με έμφαση: «Το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση – και προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – είναι ότι θέλουμε την κάθαρση και το αποδεικνύουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Τι λένε οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. παραθέτει, όπως αναφέρει, "τα γεγονότα, όπως αποτυπώθηκαν από το σύνολο των εμπλεκομένων υπαλλήλων στην εν λόγω έρευνα καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Οργανισμό και επηρεάζει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους 650.000 Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους".

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρεται:
"Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από το πρωί της 19ης.5.2025 έως τις 4.00 το πρωί της 20ης.5.2025 στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλοι οι εμπλεκόμενοι (άμεσα και έμμεσα) με το αντικείμενο της έρευνας υπάλληλοί του, συνεργάστηκαν πλήρως με τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξάγουν τα ζητούμενα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων πολλών προηγούμενων ετών. Αυτή άλλωστε ήταν και η ρητή εντολή που είχαν από τον Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι :
Οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί ασφάλειας
ο όγκος και η πολυπλοκότητα εξαγωγής των δεδομένων,
η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη Δ/νση Πληροφορικής,
η εξαίρεση από το προαναφερόμενο έργο των εξειδικευμένων υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονταν αποκλειστικά στη θέση τους για τη χορήγηση συγκεκριμένων δεδομένων κατά τη διάρκεια του ελέγχου και
η προφορική και αποσπασματική αναφορά των ζητούμενων στοιχείων από την εισαγγελική παραγγελία, η οποία δεν υπεδείχθη στους ελεγχόμενους, ήταν λογικό να οδηγήσει σε πολύωρη προσπάθεια για την εξαγωγή του τεράστιου αυτού όγκου δεδομένων. Δεν υπήρξε απολύτως καμία παρακώλυση και καμία αδικαιολόγητη απουσία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.
Οι υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. παρείχαν αδιάλειπτα όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρά τις ελλείψεις πόρων (προσωπικού και πληροφοριακών συστημάτων), που οφείλονται στον αδυσώπητο πόλεμο συμφερόντων για τον έλεγχό τους. Αυτός ακριβώς ο πόλεμος συμφερόντων έχει οδηγήσει στις διαρκείς αλλαγές διοικήσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τη μαζική φυγή των στελεχών του και τις δυσλειτουργίες του.
Οι υπάλληλοι στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Γεωργικών Ταμείων, παρ’ ότι είναι αριθμητικά ελάχιστοι σε αναλογία προς τις αιτήσεις που καλούνται να ελέγξουν και να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι Οργανισμοί - Πληρωμών της Ε.Ε έχουν πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων για τη διαχείριση των αντίστοιχων εργασιών. Με δικούς μας ελέγχους και ενέργειες έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις αλλά και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για απάτη, για του οποίους έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη. Περισσότεροι δε, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα για τις ενισχύσεις που έλαβαν μέσω ανακτήσεων.
Στα 22 χρόνια λειτουργίας του, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. έχει καταβάλει ποσά επιδοτήσεων άνω των 70 δις. ευρώ στους Έλληνες δικαιούχους, χωρίς ποτέ σε έκθεση ελέγχου να έχουν αναφερθεί σημεία διαφθοράς υπαλλήλων πολλώ δε μάλλον να έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί υπάλληλός του.

Η ίδια η Κυβέρνηση όρισε έναν πρώην ανώτατο δικαστικό να αναλάβει τη διοίκηση του Οργανισμού που τα τελευταία 6 χρόνια αλλάζει Δ.Σ. «σαν τα πουκάμισα», υποσχόμενη ξανά την περιβόητη ανάταξη-κάθαρση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Αντί αυτού προς έκπληξη όλων μας και ύστερα από μόλις τέσσερις μήνες θητείας, διαβάζουμε περί απομάκρυνσής του επειδή απλά ήθελε να αποκαταστήσει την αλήθεια, ότι δηλαδή κατά τον έλεγχο της 19ης Μαΐου το προσωπικό του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. παρέμεινε μέχρι τα ξημερώματα πλήρως συνεργαζόμενο χορηγώντας τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους ελεγκτές του προαναφερθέντος μικτού κλιμακίου. Σε ποια κάθαρση λοιπόν αναφέρεστε όταν δεν γίνονται δεκτά και αρεστά τα αυτονόητα, το αίτημα δηλαδή για αποκατάσταση της αλήθειας, όταν όλα χρεώνονται εκ των προτέρων στους εργαζόμενους;

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει με Δελτία Τύπου, προτάσεις και κινητοποιήσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ στο επίπεδο της εθνικής διάστασης και της αμεσότητας που χρήζει η επίλυσή τους. Αντί να δοθούν θεμελιώδεις λύσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., οι πολιτικές ηγεσίες επιδίδονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων με διαδοχικές αντικαταστάσεις διοικήσεων, μήπως και εν τέλει τεθούν στο περιθώριο της κοινής γνώμης οι όποιες πολιτικές ευθύνες. Διασύρεται όλον αυτό τον καιρό το προσωπικό ενός φορέα που όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται για να μπορούν να καταβάλλονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 3δις € ετησίως με ασφάλεια στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας.
Η πολιτική ηγεσία, ορισμένα κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ αφήνετε να αιωρείται άδικα όλη αυτή η λάσπη περί διαφθοράς και δολοπλοκίας πάνω από τις υπολήψεις των υπαλλήλων ενός κρατικού ελεγκτικού Οργανισμού. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν τελικά η επιθυμία για κάθαρση, όπως συνηθίσαμε να ακούμε, είναι πραγματική ή μεθοδεύεται τεχνηέντως η πλήρης απαξίωση και διάλυση του Οργανισμού. Ποιοι θέλουν να μη λειτουργεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.; Ποιοι τον θέλουν αποδυναμωμένο και πανταχόθεν βαλλόμενο; Ποιοι επιδιώκουν πάλι αλλαγή σύνθεσης Διοικητικού Συμβουλίου και με ποιο επιχειρησιακό σχεδιασμό;
Είμαστε εργαζόμενοι που σεβόμαστε και αγαπάμε τη δουλειά μας. Κανείς μας ποτέ δεν αρνήθηκε τον έλεγχο ή τη συνεργασία με οποιαδήποτε Αρχή, άλλωστε αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της εργασίας μας. Στόχος μας είναι η πρόληψη, η εύρεση και η πάταξη της απάτης, την οποία προσπαθούμε να πολεμήσουμε χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία που θα έπρεπε να μας παρέχει η πολιτεία (όπως κτηματολόγιο, δασολόγιο, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κτηνιατρικές βάσεις δεδομένων κ.α).
Ως ελεγκτές και εμείς αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο να γίνεται τόσος ντόρος και να προκαταλαμβάνεται η έκβαση ενός ελέγχου πριν καν αυτός ολοκληρωθεί. Επαναλαμβάνουμε ότι τα δεδομένα που ζητήθηκαν αφορούσαν μεγάλη χρονική περίοδο, ήταν ποικίλης φύσεως, σημαντικής πολυπλοκότητας και η συλλογή τους απαιτούσε πρόσβαση σε πολλά πληροφοριακά συστήματα.
Ως εργαζόμενοι παραμένουμε σταθερά στο πλευρό του αγρότη/αγρότισσας στηρίζοντάς τους με τη δουλειά μας.
Ζητάμε να βγουν από τα συρτάρια οι προτάσεις μας και να νομοθετηθεί η ενίσχυση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι στη χώρα μας υφίσταται Κράτος Δικαίου.

Το ιστορικό

Το κουβάρι του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι εδώ και χρόνια πολύ μπλεγμένο. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο πρόεδρος του Οργανισμού άλλαξε έξι φορές. Από τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με πληρωμές βοήθειας της ΕΕ που έγιναν το 2020, το 2021 και το 2022.

Πιο αναλυτικά, με βάση την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Agri (DG AGRI) οι καταλογισμοί αφορούν τα οικονομικά έτη 2020, 2021 και 2022 δηλαδή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των ετών 2019,2020 και 2021 εκ των οποίων τα 260,361 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις έκτασης και 22,855 εκατ. ευρώ για πολλαπλή συμμόρφωση. Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το 2020 σημειώθηκε αφύσικη αύξηση των αιτήσεων στη χώρα μας από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων χωρίς ζώα.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση για 12 μήνες. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ και συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης με το τμήμα Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση του οργανισμού

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση