ΕΛΛAΔΑ

Όρια οικισμών: Μετά τις αντιδράσεις επισπεύδεται νομοθετική ρύθμιση για τη Ζώνη Γ'

Συνάντηση ενημέρωσης χθες από Παπασταύρου και Ταγαρά - Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ που μετέφεραν την αναστάτωση που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες

Όρια οικισμών: Μετά τις αντιδράσεις επισπεύδεται νομοθετική ρύθμιση για τη Ζώνη Γ'

Τις αντιδράσεις και την ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις που φέρνει για τις περιουσίες του το - ήδη - πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα για τα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων συζητήθηκαν, χθες, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους βουλευτές της ΝΔ από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ.Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Ν. Ταγαρά , με τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών που τις τελευταίες ημέρες ... δεν προλαβαίνουν να "εισπράττουν" παράπονα!

Το εν λόγω ΠΔ που ακολουθεί σχετικές αποφάσεις και νομολογίες του ΣτΕ, θέτει σε αμφισβήτηση όλα τα όρια των οικισμών της ελληνικής επικράτειας που είχαν θεσμοθετηθεί δεκαετίες πριν με αποφάσεις νομαρχών και με βάση μεθοδολογία που κρίθηκε τώρα ως επιστημονικά μη αποδεκτή από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Πρακτικά αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται ως - στην καλύτερη περίπτωση ως εκκρεμότητα - για εκείνους που είχαν οικόπεδα στα όρια οικισμών, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά περίπτωση αν στο εξής θα είναι ... αγροτεμάχια.

Όπως έχει αποτυπώσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, οι επαπειλούμενες συνέπειες είναι σοβαρές καθώς το 92% των συνολικά 12.800 οικισμών της χώρας είναι κάτω των 2.000 κατοίκων, το 80% των οικοπέδων απειλούνται με αποχαρακτηρισμό, ενώ εκτιμάται μεγάλη απώλεια της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Την ίδια ώρα περίπου 8.500 οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν το 2024 σε αυτούς τους οικισμούς, βρίσκονται στον αέρα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Κρήτη διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό οικισμών στην Ελλάδα και η εφαρμογή του Π.Δ. 129/2025 θα προκαλέσει πλήγμα στην οικοδομική δραστηριότητα, την αξία της ακίνητης περιουσίας και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, με συνέπειες σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, νωρίτερα χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης πρότεινε τη σύγκληση μονοθεματικού Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό αντικείμενο το Προεδρικό Διάταγμα. Πρότεινε, δε, τη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τους εμπλεκόμενους Δήμους, ώστε να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο και συμφωνήθηκε άμεσα να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στις 29 Μαΐου 2025.


Υπουργείο Περιβάλλοντος: Το Π.Δ. διορθώνει αστοχίες δεκαετιών

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά της υποστήριξε πως το νέο πλαίσιο διορθώνει αστοχίες δεκαετιών και δημιουργεί τις βάσεις στις οποίες θα στηριχθούν τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός.

Ο κ. Παπασταύρου, μάλιστα, καθησύχασε τους βουλευτές ότι το 95% των οικοπέδων είναι εξασφαλισμένο και υποστήριξε ότι το ΠΔ έρχεται να «θεραπεύσει» προβλήματα που είχαν προκύψει από παλιές οριοθετήσεις. 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης "το ΠΔ έγινε βιαστικά και επιπόλαια. Και έγινε χωρίς σχέδιο και χωρίς να υπολογιστούν η πολυπλοκότητα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία, την περιφέρεια, την κοινωνία και την ιδιοκτησία" . Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα στόχο - αυτόν της αποκατάστασης της πολεοδομικής νομιμότητας - που όμως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, καθώς το επίμαχο Π.Δ. "δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα προσπαθεί να επιλύσει"

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι με επιστολή του προς τον Υπουργό επισήμανε, από την πρώτη στιγμή, τα προβλήματα και κατέθεσε προτάσεις, ενώ παράλληλα με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Παράλληλα κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, την ταχεία εφαρμογή των διαδικασιών οριοθέτησης με σαφές χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις, συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη περιοχών που αναπτύχθηκαν μετά το 1983, με κριτήρια τεκμηριωμένα, κοινωνικά δίκαια και σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΣτΕ, κατάθεση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να γίνει χαρακτηρισμός περιοχών ως Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ), με δόμηση υπό την προϋπόθεση ύπαρξης προσώπου σε κοινόχρηστη οδό για την προστασία ιδιοκτησιών που βρίσκονται πλέον εκτός ορίων, αξιοποίηση των Τοπικών & Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ένταξη των ορίων των οικισμών στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά σχέδια και δυνατότητα πρόβλεψης Ζωνών Μελλοντικής Πολεοδόμησης ανά Δήμο.

Image
Λευτέρης Αυγενάκης

Κατά τη σύσκεψη, ο βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης πρότεινε να γίνει σχετική καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου, γιατί το θέμα είναι σύνθετο και ευαίσθητο μαζί και υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή.

Επίσης ζήτησε, από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να εξετάσει τη δυνατότητα επίσκεψης στην Κρήτη στο επόμενο διάστημα, για να δοθούν οι κατάλληλες εξειδικευμένες τεχνικές απαντήσεις στον τεχνικό κόσμο, στους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α., αλλά κυρίως στην τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης που μπορεί να προκληθεί από τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου.

Τι πρότεινε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, στον Υπουργό Στ. Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Ν. Ταγαρά για το ΠΔ αναφορικά με τους οικισμούς
Τι πρότεινε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, στον Υπουργό Στ. Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Ν. Ταγαρά για το ΠΔ αναφορικά με τους οικισμούς
ΕΛΛAΔΑ

Τι πρότεινε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, στον Υπουργό Στ. Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Ν. Ταγαρά για το ΠΔ αναφορικά με τους οικισμούς

Μετά τη σύσκεψη ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης δήλωσε τα εξής : «Η Κυβέρνηση έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία και τη θέληση να προχωρήσει στην οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν επαχθείς συνέπειες για τους συμπολίτες μας και να μην μείνει απέξω κανένα σημείο. Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι μέσα στον πυρήνα της φιλελεύθερης σκέψης και άρα αγγίζει ακόμη περισσότερο την παράταξή μας. 

Η νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την ρύθμιση της ζώνης Γ είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, που την είχαμε προτείνει, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή στο αρμόδιο Υπουργείο. Μεγάλο ζητούμενο είναι, στο πλαίσιο κατάρτισης των Τ.Π.Σ. και Ε.Π.Σ. της κάθε περιοχής, να δοθούν οι κατάλληλες ερμηνευτικές οδηγίες προς τους μελετητές και τα όργανα παραλαβής των αντίστοιχων μελετών, για την ενιαία και ορθή εφαρμογή του Π.Δ. ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ΄.

Επόμενος στόχος μας είναι η παρακολούθηση σε συνεργασία με τους Δήμους και τα συναρμόδια Υπουργεία, της εξέλιξης αναγνώρισης αλλά και επαναχαρακτηρισμού οδών, στην Κρήτη, ώστε να διαμορφωθούν αναλόγως οι όροι και γραμμές δόμησης εκατέρωθεν των οδών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και σκοπεύω να δρολολογήσω στο επόμενο διάστημα.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι οικισμοί του αύριο, είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η κοινωνία, ώστε να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους το τοπίο και να μη δημιουργούνται ευκαιρίες βάσει των οποίων ο καθένας κάνει ό,τι θέλει από την πλευρά του, όπως τον βολεύει και όπως τον συμφέρει και για να μην παίζονται και παιχνίδια. Θα πρέπει το παιχνίδι να είναι καθαρό και καθαροί οι κανόνες για όλη την κοινωνία γι’ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, να χτίσουν μέσα στο χώρο».  

Image
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης υπογράμμισε, μιλώντας στο Cretalive, ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από αυτή την πολεοδομική μεταρρύθμιση να μπει τάξη σε πράγματα που για πάρα πολλά χρόνια έχουν μείνει "κάτω από το χαλί". Ήδη, τόνισε, υπάρχουν πολλές αποφάσεις του ΣτΕ που δημιουργούν προβλήματα σε πολλούς οικισμούς, απαγορεύοντας τη Δόμηση (χαρακτηριστικό είναι από τους περίπου 150 οικισμούς πανελλαδικά που είναι σε αναστολή δόμησης, οι 75 είναι στον Δήμο Ρεθύμνου).

"Με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούμε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας να τακτοποιήσουμε τους οικισμούς μας και να προσδιορίσουμε πως θα χτίσει κάποιος" - προσθέτει ο κ.Σενετάκης, σημειώνοντας ότι "το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι από το ένα βήμα στο άλλο θα δημιουργηθούν μεγάλα χρονικά κενά, μέχρι οι πολίτες να μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, πρέπει να βρουμε νομοθετική ρύθμιση για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται".

Image
Μάξιμος Σενετάκης
Photo Credits: @INTIME

Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση που προκρίνεται ως λύση για να συμπεριληφθούν τα ακίνητα στη Ζώνη Γ' (τη ζώνη δηλαδή που δημιουργήθηκε μετά το 1983) - και την οποία ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός ως διορθωτική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση - ο κ.Σενετάκης είπε ότι "επιδίωξη είναι η νομοθετική ρύθμιση να αλλάξει το τοπίο" και ότι "δουλεύουμε εντατικά με γνώμονα τη διασφάλιση της περιουσίας του πολίτη" . Ο ίδιος παραδέχεται ότι η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει αρρυθμίες και προβλήματα τα οποία και η Κ.Ο. της ΝΔ και καθένας προσωπικά ανέδειξαν σε συναντήσεις με την ηγεσία ττου υπουργείου, προκειμένου "να εξετάσουμε τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν για την εξέλιξη της διαδικασίας".

Η ρύθμιση αναμένεται το συντομότερο, προκειμένου "άμεσα να καταλήξουμε στη λύση για να πάψει και η ανησυχία του κόσμου", σημειώνει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, τονίζοντας πάντως ότι το πρόβλημα υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια, ενώ το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας εδώ και ένα χρόνο. Ο κ.Σενετάκης σημειώνει ότι η πρόταση της Κυβέρνησης περιελάμβανε τα όρια των οικισμών ως έχουν σήμερα, ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε της πρόταση και τελικά το Π.Δ. αποτέλεσε την ολοκλήρωση της μακράς αυτής διαδικασίας.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση