Ουρές στο μουσείο της Ακρόπολης λόγω της δωρεάν εισόδου - Δείτε φωτογραφίες

Ουρές στο μουσείο της Ακρόπολης λόγω της δωρεάν εισόδου - Δείτε φωτογραφίες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών και την «ελεύθερη» είσοδο, οι Αθηναίοι εκμεταλλεύτηκαν την όμορφη ημέρα και ξεχύθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους


Με ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 18 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Οι Αθηναίοι το εκμεταλλεύτηκαν και σε συνδυασμό με την όμορφη ημέρα δημιούργησαν ουρές έξω από το μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

akropoli__4_akropoli__1_

Η Ακρόπολη και το μουσείο της για άλλη μια φορά είχαν την τιμητική τους. Οι εικόνες που δείχνουν τις ατελείωτες ουρές των επισκεπτών είναι χαρακτηριστικές.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επιτρέπονται μόνο οι επισκέψεις σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού που είναι ανοιχτοί αυτή τη στιγμή, 

akropoli__5_akropoli__7_akropoli__2_akropoli__3_

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).

Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco τον Νοέμβριο του 1983.
 

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των Μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά.) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.

Φέτος το θέμα έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures). Αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας.

Επίσης, σχετίζεται με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ