Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα έδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA, το πρώτο εξάμηνο του έτους θα γίνει η τελική αξιολόγηση για το θέμα της απόκτησης φρεγατών ενώ δεν τίθεται θέμα στράτευσης των γυναικών και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η μελλοντική στράτευση στα 18.


Συγκεκριμένα 

-Για το θέμα της τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι με την διακυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας για να συνεννοηθούμε με τους Αμερικανούς, όχι γιατί δεν τα είχαμε πάει καλά με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επειδή η προσωπική σχέση Τραμπ - Ερντογάν επηρέαζε τη συνολική κατάσταση, αν και είχαμε πολύ θετικές δηλώσεις προς τις θέσεις μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τώρα όμως, αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται πλέον. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι "στο τραπέζι τέθηκε θέμα για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές. Μια τέτοια εξέλιξη προσπορίζει όφελος και σε μας. Αυτά που εμείς ζητούμε από τους Αμερικανούς, είναι λ.χ. η πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια για στρατιωτική βοήθεια σε τρίτες χώρες ή η αποδέσμευση οπλικών συστημάτων από τα πλεονάζοντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επιπλέον στόχος μας είναι να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η συνεκπαίδευση και οι ασκήσεις με διαφορετικά τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ειδικές Δυνάμεις, ελικόπτερα, κ.ά.)".

-Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι η Γερμανία "έχει το δικό της τρόπο, ίσως πιο διακριτικό, και φυσικά όπως άλλες χώρες έχει και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη. Συμφέροντα γερμανικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, τα οποία καμία γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί έτσι απλά να ακυρώσει από την μια στιγμή στην άλλη. Από την άλλη κι εμείς επιδιώκουμε εμβάθυνση της σχέσης με τους Γερμανούς στον χώρο της 'Αμυνας". Παράλληλα παρατήρησε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογο του ζητήθηκε "εκ των προτέρων να μάθει τις θέσεις μας προκειμένου να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό μου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες είναι οι δικές μας θέσεις, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. 'Αρα μας ακούν και λαμβάνουν υπόψη αυτά που έχουμε να πούμε". Περαιτέρω γνωστοποίησε ότι "δρομολογήσαμε και τρέχουμε την πρόσκτηση καινούριων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια που διαθέτουμε, προφανώς από την μητρική γερμανική εταιρεία".

-Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε ότι "προσερχόμαστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα και αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονται επ' αυτών των συγκεκριμένων προς συζήτηση θεμάτων μόνο κι όχι για κάθε πιθανή αξίωση που μπορεί να προβάλλει η Τουρκία, φερ' ειπείν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών". Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι "για εμάς αποστρατιωτικοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο υπάρχει απειλή εξ Ανατολών. Είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της απειλής. Όσο υπάρχει απειλή - και εκτιμούμε ότι υπάρχει και εκδηλώθηκε αυτό το καλοκαίρι - δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης. Το υπέρτατο κυριαρχικό δικαίωμά μας είναι να προστατεύουμε την εθνική μας ακεραιότητα και στη βάση αυτή επιλέγουμε να έχουμε δυνάμεις νόμιμης και προληπτικής άμυνας στα νησιά".

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ