Πανδημία: Ανακόπηκε η εκθετική αύξηση, παραμένει η ανησυχία

Πανδημία: Ανακόπηκε η εκθετική αύξηση, παραμένει η ανησυχία

Νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων - 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα έφυγαν από τον Σεπτέμβριο

"Καμπανάκι" για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, χτύπησε εκ νέου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ζητώντας από όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

"Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα", τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός και όπως επισήμανε, ειδικά στην Β.Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά.

Παπαευαγγέλου: Τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η πανδημία αλλά σε υψηλό επίπεδο, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έκανε λόγο για 54.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πρόσθεσε: "Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται". 

"Μην θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι, υγιείς και γυμνασμένοι", τόνισε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι 27 περιφέρειες της χώρας είναι σε "βαθύ κόκκινο". Υπενθυμίζεται ότι σε "βαθύ κόκκινο" βρίσκεται και το Ρέθυμνο.

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι και στο Ηράκλειο καταγράφεται αυξητική τάση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε η κ. Παπαευαγγέλου, τη δεδομένη χρονική στιγμή νοσηλεύονται με κορωνοϊό 3.500 άνθρωποι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε πως ο μέσος όρος των εισαγωγών έχει αυξηθεί, με ρεκόρ τις 590 της Τετάρτης ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 511 εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτή την αύξηση, ακολουθεί η αύξηση των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι, δυστυχώς κι αυτών που χάνουν τη ζωή τους», τόνισε. Μάλιστα, ανέφερε πως το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ έχει φτάσει στο 87%, μετά από αύξηση των διαθέσιμων κλινών τα τελευταία 24ωρα.

«Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρότι η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει αυξητική τάση, και περίπου 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την πρώτη δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιοχές με χαμηλή ανταπόκριση.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαιότητα και μονόδρομο. Παράλληλα, με δεδομένο ότι πράγματι οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, ήπια μεν, αλλά και να μεταδώσουν τον ιό, κάλεσε σε πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη έχει λάβει έστω μια δόση. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πειραματικό. Για την τρίτη δόση έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων.

«Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας ενόψει των γιορτών. Το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 80%. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ