Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη - «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο»

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη - «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο»

Παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων,  μέλη φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, ομοσπονδιών γονέων, μαθητές ζητούν να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας» για την παιδεία, όπως το χαρακτηρίζουν
Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες κατά αστυνομικών.

Η επίθεση σημειώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της πορείας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Οι δράστες της επίθεσης αφού πέταξαν πέτρες απομακρύνθηκαν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, περίπου 15 αντιεξουσιαστές πλησίασαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και προπηλάκισαν κάποια από τα μέλη του που συμμετείχαν στην διαδήλωση. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Το συλλαλητήριο

Με πανό, πλακάτ και συνθήματα, εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σήμερα νωρίς το μεσημέρι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, ενώ, νωρίτερα, οι διαμαρτυρόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα Βενιζέλου.

Παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που εξέδωσε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέλη φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, ομοσπονδιών γονέων, μαθητές αλλά και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου ζητούν να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας» για την παιδεία, όπως το χαρακτηρίζουν.

Την πορεία, που κινήθηκε αρχικά προς τα ανατολικά για να καταλήξει στο ΥΜΑΘ, ακολουθούσαν συνεχώς δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ διμοιρίες των ΥΜΕΤ ήταν παραταγμένες περιμετρικά του Διοικητηρίου.

«Ο κορωνοϊός απειλεί την υγεία, η κυβέρνηση τα μορφωτικά δικαιώματα» και «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο, πάρτε μέτρα για την υγεία» αναφέρονται σε πανό διαδηλωτών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από το νομοσχέδιο έχει βρεθεί η αμφιλεγόμενη διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία έχουν υπάρξει αντιδράσεις και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ αλλά και η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Πηγή: voria, thestival.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ