Παπαευαγγέλου: Το 96% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Το 96% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον

Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα - Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις για τη χορήγηση της αντιικής θεραπείας κατά της covid-19

H καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκίνησε με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα αναφέροντας ότι η θετικότητα είναι στο 6,4%.

Η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή τον τελευταίο μήνα. Αύξηση κάποιων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά αυτήν την εβδομάδα.

Η Δέλτα βρίσκεται στο 2,2% στα συνολικά κρούσματα. Παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ. Ειδικότερα ανέφερε ότι 4,100 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων συνολικά στην επικράτεια. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι 53% στις απλές κλίνες και 73% στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με νέα μελέτη η επικράτηση της Όμικρον, η προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις 56%. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από φυσική νόσηση. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από φυσική νόσηση σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.

Διακοπή συσχέτισης αριθμού κρουσμάτων και σκληρών δεικτών

Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.

Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, το υγειονομικό προφίλ του, το εάν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Όπως ανέφερε δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις για τη χορήγηση της αντιικής θεραπείας κατά της covid-19

Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη στην αντιική θεραπεία κατά της covid-19, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Η κυρία Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Τις επόμενες εβδομάδες είπε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων είπε ότι αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Novavax και τέλος Μαρτίου αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi.

Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα

Το κύμα τις Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο φαίνεται να κινείται η εξέλιξη της επιδημίας και λογικά, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. "Εάν συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό να το περιμένουμε, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας", τόνισε ο καθηγητής.

Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

Σταθερός παρέμεινε ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική πτώση της τάξης του 20%. Σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες δείχνει η πίεση στο ΕΣΥ.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 7%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να υποχωρεί σημαντικά, όπως και οι ασθενείς σε απλές κλίνες.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατ συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 84 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 540.000.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 418 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,86 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 21% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Είναι η τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της Όμικρον, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση 7% και καταγράφηκαν περίπου 10.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκωνσης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 20% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί. Καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 23.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Μόνο επτά από τις 47 χώρες δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε μόνο στην Ισλανδία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ