Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων

Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων

Με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, πραγματοποίησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Συγκεκριμένα, νέες καταγγελίες εμφανίζονται πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών,  στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, ο περιορισμός των χειρουργείων λόγω της νόσου Covid – 19, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναισθησιολόγων, προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία ζωτικής σημασίας, όπως αυτά καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις. 

Στην από 2/10/2020 Αναφορά των Βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της επιστολής 100 ειδικευόμενων αναισθησιολόγων σχετικά με τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων στην 7η Υ.Π.Ε. από την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. (Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849), δεν δόθηκε καμία απάντηση, ενώ στην από 25/9/20 Ερώτηση, αναφορικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υγείας ανέφερε, αφενός ότι υπήρξε η μέριμνα για τις σχετικές προσλήψεις αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και αφετέρου, ότι οι όποιες καθυστερήσεις στα χειρουργεία οφείλονται στον περιορισμό τους, στο πλαίσιο αντιμετώπισης και αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid - 19 στα νοσοκομεία της Κρήτης και παρά την απάντηση του Υπουργείου, το οποίο υποστηρίζει ότι οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων έχουν γίνει, εξακολουθούν  οι καταγγελίες ασθενών για πολύμηνες καθυστερήσεις σημαντικών χειρουργείων και μάλιστα σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, για τους οποίους τα εν λόγω χειρουργεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, σύμφωνα με καταγγελίες για το Βενιζέλειο νοσοκομείο, 8 αίθουσες χειρουργείων παραμένουν ανενεργές, ενώ δεν έχει γίνει κανένα τακτικό χειρουργείο τους τελευταίους 8 μήνες!

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ασθενείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις αφήνονται στην τύχη τους, βλέποντας την υγεία τους να επιδεινώνεται, περιμένοντας το μοιραίο. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Κικίλια και της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία;»

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πού οφείλεται το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αφενός έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων και αφετέρου εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid - 19 στα νοσοκομεία της Κρήτης και να αποσαφηνίσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, αλλά και  αν προτίθεται να προχωρήσει στην  άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων για την κάλυψη πάγιων αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ