Παρέμβαση για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά ΙΕΚ

Παρέμβαση για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά ΙΕΚ

Μολονότι η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ανασταλεί βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτησή τους αναφέρουν ότι ιδιωτικά ΙΕΚ ζητούν από τους σπουδαστές τα δίδακτρα

Στο ζήτημα της καταβολής διδάκτρων σε ιδιωτικά ΙΕΚ αναφέρονται σε ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

"Τα ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έως και τις 10 Μαΐου με απόφαση της κυβέρνησης. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει, ενώ μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιείται σε όλα τα μαθήματα, ακόμη και τα θεωρητικά.

Όλο αυτό το διάστημα οι σπουδαστές δε γνωρίζουν συνολικότερα τι θα γίνει με το εξάμηνο, εάν και πότε θα αναπληρωθούν μαθήματα και εργαστήρια, αφού δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο αλλά και τις ιδιωτικές σχολές. Υπάρχουν, δηλαδή, σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα για το άμεσο μέλλον των σπουδαστών, ενώ  αρκετοί είναι από επαρχία ή παράλληλα και εργαζόμενοι.

Παρόλα αυτά υπάρχουν Ιδιωτικά ΙΕΚ που ζητούν να καταβληθούν κανονικά τα δίδακτρα για όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή. 

Η ΚΥΑ που ήρθε στη δημοσιότητα για τα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και αφορούσε και τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, αφήνει στη δικαιοδοσία τους και με όρους ατομικής διαπραγμάτευσης με τους σπουδαστές εάν και πόση μείωση θα γίνει για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, περίοδο που σε καμία περίπτωση δεν παρέχεται η εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών/στριών που είχε συμφωνηθεί με την εγγραφή στο ΙΕΚ, επομένως και το ανάλογο ύψος των διδάκτρων.

Επίσης δε διευκρινίζει για το τμήμα των σπουδαστών που έχουν καταβάλλει όλο το μέρος των διδάκτρων εάν θα τους επιστραφεί μέρος των διδάκτρων, αλλά και τι θα γίνει με περιπτώσεις σπουδαστών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα.

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας που, πέρα από το άγχος και την ανασφάλεια για την υγεία των σπουδαστών και των οικογενειών τους, έχουν γιγαντωθεί και τα οικονομικά προβλήματα σε πολλές οικογένειες λόγω του ότι πολλοί έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβασή τους, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες σε πολλούς για να ανταποκριθούν στα δίδακτρα.  

   Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να παγώσουν τα δίδακτρα τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και να ορίσουν τη μείωση τους για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους; 
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να επιστραφούν τα δίδακτρα σε σπουδαστές/στριες που τα έχουν καταβάλλει κανονικά για αυτό το διάστημα; 
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί στην παύση κανένας/μια σπουδαστής/στρια από τις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές κατάρτισης λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί οικονομικά στα δίδακτρα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ