Παρέμβαση στη βουλή για την ισοτιμία τίτλων σπουδών

Παρέμβαση στη βουλή για την ισοτιμία τίτλων σπουδών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης

Το ζήτημα της ισότιμης αντιμετώπισης αποφοίτων σχολών σε εθνικό επίπεδο αλλά και του εξωτερικού, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνονται τα εξής:

"Την άδικη και ανισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων ανάμεσα στις διάφορες σχολές σε εθνικό επίπεδο, όσο και αποφοίτων του εξωτερικού, προκαλεί η ακολουθούμενη διαδικασία της αναγνώρισης του ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). 

Ειδικότερα, το πρόβλημα αφορά: 
1. Τη μη αναγνώριση ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) σε απόφοιτους με τίτλους σπουδών από Πανεπιστήμια για τα οποία υπάρχει σχετική ισοτιμία, αντιστοίχιση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ και πλέον ΔΟΑΤΑΠ. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι με αναγνωρισμένα πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους των ισότιμων τίτλων και υπολείπονται σε προσόντα στις προκηρύξεις του δημοσίου, παρ’ όλη την ισοτιμία των πτυχίων τους. 

2. Την καθυστερημένη με ευθύνη της κυβέρνησης χορήγηση integrated master σε πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας που πληρούν τις προϋποθέσεις π.χ. στους αποφοίτους από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, όταν αντίστοιχα τμήματα έχουν αναγνωριστεί εδώ και ένα χρόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια το να μη λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο τους ως integrated master στην κατάταξή τους για τους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού ήδη έχουν καταρτιστεί οι πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. Για τους συγκεκριμένους απόφοιτους αντί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μεταγενέστερης υποβολής των εκκρεμών δικαιολογητικών και προσμέτρησής τους αναδρομικά στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π, το ζήτημα αφήνεται στην εξέταση ενστάσεων από το ίδιο το Α.Σ.Ε.Π.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη τακτική των κυβερνήσεων, στα πλαίσια της ευρωενωσιακής στρατηγικής της διεύρυνσης της κατηγοριοποίησης των πανεπιστημίων, γίνεται όχημα για περαιτέρω κουτσούρεμα των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των απόφοιτων, αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα και ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο «όνομα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:
Για την πραγματική και ουσιαστική ισοτιμία των πτυχίων των αποφοίτων εξωτερικού, για τα οποία έχει αναγνωριστεί με υπεύθυνο κρατικό τρόπο ισοτιμία ή/και αντιστοιχία με πτυχία integrated master. Να προσαρμοστούν αντίστοιχα οι μοριοδοτήσεις για προσλήψεις και διαδικασίες εξέλιξης στο δημόσιο, και όπου αλλού είναι απαιτητό. Για την προσμέτρηση αναδρομικά στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π, των πτυχίων των μουσικών του Ιονίου ως intergrated Master και την ισότιμη κατάταξή τους με τους απόφοιτους μουσικών των άλλων πανεπιστήμιων. Να παρθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο επάγγελμα με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, χωρίς επιπλέον κύκλους σπουδών, πιστοποιητικά και καταρτίσεις". 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ