Πάσχα με "καλοκαίρι" και στην Κρήτη

Πάσχα με "καλοκαίρι" και στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού ανήμερα του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, καθώς προβλέπονται λίγες μόνο νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα.

Ωστόσο, οι πιο θαρραλέοι θα πρέπει να προσέξουν τις βουτιές, διότι η θερμοκρασία στην θάλασσα είναι χαμηλή για την εποχή της, όπως επισημαίνει το meteo.gr, αν και σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις Κυκλάδες η θερμοκρασία του νερού έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

Η πρόγνωση του καιρού ανήμερα το Πάσχα για την Κρήτη

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός, για σήμερα, στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή κυμαίνεται η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Η ελάχιστη θερμοκρασία του έτους της επιφάνειας της θάλασσας (SST – Sea Surface Temperature) στη Μεσόγειο, σημειώνεται περίπου στις αρχές Μαρτίου, και σταδιακά από τον Απρίλιο ξεκινά η θέρμανση των υδάτων, παράλληλα με τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ο φετινός ψυχρός Μάρτιος όσον αφορά στη θερμοκρασία του αέρα, είχε επίπτωση και στην SST, καθώς από δορυφορικές μετρήσεις εκτιμάται ότι σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες τιμές SST τουλάχιστον από το 2008 (~10°C).

Οι νεότερες δορυφορικές μετρήσεις που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, δείχνουν ότι η SST στα ελληνικά πελάγη κυμαίνεται περίπου 1-2°C κάτω από τη μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών. Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει τις απόλυτες τιμές SST, με τις χαμηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος (~13°C), και οι υψηλότερες στο Καρπάθιο και Λιβυκό Πέλαγος (~17-18°C).

χαρτης

Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με την SST να κυμαίνεται μεταξύ 1-3°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Ο επόμενος χάρτης δείχνει τις απόλυτες τιμές SST στη Μεσόγειο τη Μεγάλη Παρασκευή 22/4. Στη Θάλασσα του Λεβάντε η SST φτάνει τους 19-20°C, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βόρεια Αδριατική, με 12-13°C.

χαρτης

Μπορεί η επιφάνεια της θάλασσας να είναι ελαφρώς πιο ψυχρή από ό,τι συνήθως αυτή την περίοδο, όμως οι τιμές της SST στη χώρα μας την Μ. Παρασκευή 22/4 ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1982-2000. Παγκοσμίως η SST αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες 5 δεκαετίες και ειδικότερα στη Μεσόγειο, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων ανεβαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν του υπερκείμενου αέρα. Τα κύματα καυσώνων της θάλασσας επίσης αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, όμως είμαστε σε θέση να τα προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια χάρη στη σύζευξη των ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών αριθμητικών μοντέλων. 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ