Πέρασε με 159 ψήφους το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Newsroom
Newsroom

Η διαδικασία καθυστέρησε δύο ώρες

Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια θυελλώδη τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Στην ψηφοφορία, επί της αρχής ψήφισαν «ΝΑΙ» 159 βουλευτές.

«Όχι» 129

«Παρών» 11

Σύνολο ψηφισάντων 299

Την διαδικασία καθυστέρησε επί σχεδόν δύο ώρες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς διάβαζε μαζί με βουλευτές του κόμματός της ένα-ένα όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Πιερρακάκης: Ξεκινά ιστορική αλλαγή, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη

"Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή" τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την "ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα".

"Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας" είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα "να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου".

Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

"Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος" προσέθεσε.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως "ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα" και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: "Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε".

"Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη" τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

Η δήλωση Ζώρα: "Κερδισμένο είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο"

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βουλή ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει:

"«Αν με ρωτούσατε τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο τόπος αυτήν την ώρα, πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος, θα σας απαντούσα αδίστακτα: Πρέπει να το ρίξουμε στην παιδεία. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτή την ώρα είναι ο φθηνός, ο εύκολος λαϊκισμός. Και ο ελληνικός λαός γοητεύεται από τις σειρήνες, από τη γοητεία των σειρήνων, το έχει αποδείξει από τα πολύ παλιά χρόνια η ιστορία. Μόνον ο συνειδητός πολίτης είναι σε θέση να κρίνει ο ίδιος και αυτό αποτελεί το σίγουρο, το ασφαλές αντίδοτο στον λαϊκισμό».

Τα παραπάνω λόγια περιέχονται στην αντιφώνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά την τελετή της απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του χρυσού μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης τον Αύγουστο του 2014, για την προσφορά του στα Πανεπιστήμια της Χώρας και τη συμβολή του στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αυτός ο «φθηνός και εύκολος λαϊκισμός» ηττήθηκε σήμερα με την ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Και μαζί του ηττήθηκαν όλες οι αναχρονιστικές και αδιέξοδες θεωρήσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ηττήθηκαν οι ιδεοληψίες που ακόμα και σήμερα θέλουν το σύστημα της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα εκτός Ευρώπης και προσβλέπουν στη διεθνή του απομόνωση.

Την ίδια στιγμή κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ενισχύεται πολυεπίπεδα με αυξημένη χρηματοδότηση με συνέργειες και συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού αλλά και με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στη λειτουργία του. Υλοποιείται η αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αυτονομείται έπειτα από εικοσιεπτά  χρόνια λειτουργίας το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την παιδεία υπό την συνεχή στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την καθοδήγηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριακού Πιερρακάκη γίνεται πραγματικότητα και μας επιτρέπει να παραδώσουμε στη νέα γενιά τη σκυτάλη για τα επόμενα δικά της βήματα απελευθερωμένη από ριζωμένες για χρόνια ιδεοληψίες και πεποιθήσεις".

Φωτογραφία via Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ