Πιο «σκληρή» φέτος η "μάχη" για εισαγωγή σε ΑΕΙ - Τι δείχνουν τα στατιστικά των βαθμολογιών

Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα και μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν συγκριτικά με πέρσι.

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

Mπορείτε να δείτε εδώ τα στατιστικά από την σελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, που ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2020 -με εξαίρεση τη Χημεία, όπου υπήρξε βελτίωση κατά 8,5% στο ποσοστό αυτό- διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα και μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν συγκριτικά με πέρσι, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ στις Πανελλαδικές.

Στο μάθημα της Έκθεσης το φετινό θέμα ήταν φαίνεται πιο βατό, καθότι μόνον το 20,37%των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 36,91%.

Όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά το 45,26%% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 10 (47,18% το 2020). Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,83% των υποψηφίων (3,95%). Στην Ιστορία, επίσης το ποσοστό κάτω από τη βάση ήταν υψηλό, με 51,19% (50,18% πέρυσι) ενώ 18 με 20 έγραψε το 13,65% (15,64% πέρυσι). Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υψηλότερων βαθμολογιών, αφού το 22,15% (20,72% πέρυσι) των υποψηφίων αρίστευσε (19-20).

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στη Φυσική το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση (44%) είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι (41,5%), χωρίς ωστόσο να λείπουν ψηλές βαθμολογίες, καθώς το 16,98% (15,88% πέρυσι) των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Η εικόνα είναι καλύτερη στο μάθημα των Μαθηματικών, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 31,8% (33,13% το 2020) και των βαθμολογιών 18-20 στο 19,01% (14,41% το 2020).

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 47,43% (44,97% το 2020) των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 18,39% (15,18% το 2020) να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 38,66% (47,16% το 2020) διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, αφού το 15,38% (6,77% το 2020) των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 18 έως 20. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν μεγαλύτερο ήτοι 31,56% (28,25% το 2020), υπήρξε διασπορά στις βαθμολογίες άνω του 10, ενώ από 18 έως και 20, έλαβε το 17,78% (15,21%).

   Τέλος, σχετικά με τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στα Μαθηματικά το 72,76% (75,6% πέρυσι) έγραψε κάτω από τη βάση. Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με βαθμό άνω του 18, ήταν πολύ λίγα, ήτοι 2,66% (1,73% το 2020). Στο μάθημα της Πληροφορικής, κάτω του 10 έγραψε το 41,69% (44,75% το 2020) των υποψηφίων. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες, με το 21,70%% των υποψηφίων να παίρνει βαθμό από 18 έως 20. Στο μάθημα της Οικονομίας, κάτω από τη βάση έγραψε το 34,31% των υποψηφίων (31,60% το 2020) και 18-20 το 27,12%.

Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερήσιων ΓΕΛ.

Προσοχή στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Μεγάλη προσοχή εξάλλου συνιστούν οι ειδικοί κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, καθώς πολλοί υποψήφιοι, παρασυρόμενοι από επιφανειακή ενημέρωση ή εσφαλμένη προσέγγιση στη συμπλήρωσή του, κάνουν σημαντικά λάθη.

«Επίσης, αρκετοί μαθητές παραβλέπουν δεδομένα και λεπτομέρειες οι οποίες άλλοτε τους οδηγούν σε παγίδες και άλλοτε τους στερούν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως για παράδειγμα να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα για έναν κλάδο που θα τους ενδιέφερε», επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης.

Ο ίδιος σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση η «συμπλήρωση του Μηχανογραφικού γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και εν τέλει τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

«Συνεπώς οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά, μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε».

Να σημειωθεί ότι φέτος θα είναι μία ακόμα χρονιά κατά την οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν απεριόριστο αριθμό επιλογών στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο, καθώς από την επόμενη θα μπορούν να επιλέξουν έως ένα 10% των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου στα Γενικά Λύκεια και έως ένα 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο:

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ανακοινωθεί η ΕΒΕ για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Στη συνέχεια ο υποψήφιος θα γνωρίζει αν αποκλείεται από κάποιες επιλογές βάσει της επίδοσής του ή όχι.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη τις περσινές βάσεις. Πέρσι δεν υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην πορεία των φετινών βάσεων. Είναι προτιμότερο, αν επιθυμεί να επιλέξει σχολές με βάση τη βαθμολογία του, να λάβει υπόψη τις βάσεις των προηγούμενων τριών ετών.

Σε περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της περιφέρειας, φέτος ο αριθμός εισακτέων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αρκετά τμήματα (Πληροφορική για παράδειγμα) και θα υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση μιας θέσης.

Αν θέλει να λάβει μετεγγραφή, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιστοιχίες τμημάτων, οι οποίες φέτος έχουν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα με την ίδια ονομασία που δεν έχουν αντιστοίχηση ή τμήματα της περιφέρειας που δεν έχουν αντιστοίχηση με τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ονομασία. Επιπλέον, φέτος υπάρχουν 94 τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο χωρίς αντιστοίχηση.

Παράλληλα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα, την ίδια χρονική περίοδο, συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ. Πρόκειται για 8.100 θέσεις σε 520 ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ και 52 ειδικότητες που έχει ξεχωρίσει το υπουργείο Παιδείας ως αυτές με τη μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι οι ειδικότητες στον τομέα Υγείας, στις ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ