Πολίτες κοιμήθηκαν έξω από το ΑΤ Τούμπας για να βγάλουν διαβατήριο (video)
Η λήξη της δυνατότητας ταξιδιών με τις παλιές ταυτότητες προκάλεσε πρωτοφανή προσέλευση στα αστυνομικά τμήματα, με δεκάδες πολίτες να περιμένουν από το βράδυ για να εξυπηρετηθούν.
Παραμονές της λήξης της δυνατότητας χρήσης των παλαιού τύπου ταυτοτήτων ως ταξιδιωτικού εγγράφου, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να εκδώσουν διαβατήριο, δημιουργώντας εικόνες πρωτοφανούς συνωστισμού σε αστυνομικά τμήματα. Στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί πέρασαν ακόμη και τη νύχτα έξω από το κτίριο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία από τις πρώτες θέσεις στη σειρά αναμονής.
Από το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 22:00, πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τμήμα με πτυσσόμενες καρέκλες και άλλα απαραίτητα, περιμένοντας μέχρι το πρωί για να καταθέσουν την αίτησή τους. Με το άνοιγμα της υπηρεσίας, από τις 6:00 το πρωί, οι ουρές είχαν ήδη σχηματιστεί, ενώ η εξυπηρέτηση για την έκδοση διαβατηρίων ολοκληρωνόταν στις 14:30.
Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ μέχρι πρόσφατα κατατίθενταν περίπου 60-70 αιτήσεις ημερησίως, πλέον ο αριθμός τους ξεπερνά τις 200 κάθε ημέρα, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των υπηρεσιών και δημιουργεί πρόσθετες απαιτήσεις ασφαλείας κατά την είσοδο των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα.
Η αυξημένη προσέλευση συνδέεται με την αλλαγή που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026. Οι παλιές, μπλε, πλαστικοποιημένες ταυτότητες δεν αναγνωρίζονται πλέον ως ταξιδιωτικό έγγραφο για μετακινήσεις στο εξωτερικό, καθώς δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και δεν διαθέτουν μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη.
Παρότι οι παλιές ταυτότητες παραμένουν σε ισχύ έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027 για ορισμένες διοικητικές και ηλεκτρονικές διαδικασίες ταυτοποίησης, δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για ταξίδια, ούτε προς τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Όσοι δεν έχουν εκδώσει τη νέα ταυτότητα και επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει πλέον να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο.
Η έκδοση της νέας ταυτότητας πραγματοποιείται κατόπιν ψηφιακού ραντεβού μέσω του Gov.gr, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και των σχετικών ηλεκτρονικών παραβόλων.
- Αττική, Βοιωτία και Εύβοια σε «πορτοκαλί συναγερμό»
- Θήβα: Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγούνται οι δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά στη Βοιωτία που επεκτάθηκε στην Αττική
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη Βοιωτία: Τα πρώτα δευτερόλεπτα από το σημείο μηδέν όπου ξέσπασε η πυρκαγιά




