Politico: Αντιπαράθεση ΕΕ-Αθήνας για το θέμα των υποκλοπών

Newsroom
Newsroom

Το ελληνικό «έπος», όπως το χαρακτηρίζει, παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να μην ασχοληθούν από ένα σκάνδαλο υποκλοπών χιονοστιβάδων, αναφέρει σε νέο άρθρο του το Politico.

Το μέσο ενημέρωσης,  τονίζει πως, ενώ το σκάνδαλο «φούντωνε», η Ελλάδα εμφανιζόταν ευτυχής να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες «σε πνεύμα συνεργασίας», αλλά απέρριψε το γεγονός ότι η υπόθεση θα μπορούσε να παρέχει λόγους για παρέμβαση της ΕΕ. Απαντώντας σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτούσε για την επιτήρηση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας στις 2 Αυγούστου σημείωσε ότι ήταν «υπό συζήτηση» εάν κάποιο από τα σημεία που έθεσαν οι Βρυξέλλες εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ.

Στη συνέχεια επέπληξε την Επιτροπή ότι είναι πολύ εύπιστη σχετικά με τις δημοσιεύσεις του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να «επικυρώνουν βιαστικά επί λέξει» δημοσιεύσεις από πολιτικά μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».

Η δημοσίευση της επιστολής του Βράιλα στις 24 Αυγούστου έλαβε μια απάντηση από την Ευρωπαία βουλευτή Σόφι ιν'τ Βελντ η οποία μέσω Twitter είπε στον Βράιλα ότι το σκάνδαλο με το ελληνικό spyware ήταν «εξαιρετικά εντός των αρμοδιοτήτων της ΕΕ». Η Ολλανδή ευρωβουλευτής τόνισε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής - και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη με την απάντηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Βίγκαντ αποδέχτηκε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας, αλλά, όπως και η ιν'τ Βελντ, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα «να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνη."

Πρώτα το Pegasus, τώρα tο Predator

Το ελληνικό «έπος», όπως το χαρακτηρίζει το Politico, παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, εν μέρει επειδή αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται ήδη στη μέση μιας έρευνας για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus που έχει αποτελέσει το επίκεντρο σκανδάλων σε χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα σκληρό - αλλά οικείο - ερώτημα: Πώς μπορεί να αποτρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο από το να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ χωρίς να καταπατούν την αυστηρή κυριαρχία των κυβερνήσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας; Αρκετοί αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σχεδιάζει να αμφισβητήσει την Αθήνα για τις αποκαλύψεις.

Είναι κοινή πρακτική για τις κυβερνήσεις που δέχονται πυρά για χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus να λένε στους αξιωματούχους της ΕΕ να υποχωρήσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι αμυχές είναι νόμιμες.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν είναι πεπεισμένοι, επισημαίνοντας ότι στόχοι spyware περιλάμβαναν πολιτικούς αντιπάλους, όχι μόνο απειλές για την ασφάλεια.Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ