Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα φέτος – Τι ισχύει για μετακινήσεις και SMS

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Με ανοιχτά τα πάρκα και ελεύθερο το πέταγμα του χαρταετού θα κυλήσει η φετινή Καθαρά Δευτέρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας προβληματισμός για τον συνωστισμό στα πάρκα, δεν αναμένεται να μπει κάποιο «λουκέτο» και όποιος επιθυμεί να κάνει την βόλτα του θα μπορεί, στέλνοντας τον κωδικό 6.

Έτσι οι πολίτες μπορούν να πάνε για άθληση, υπό τον όρο πάντα πως θα κινηθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την κατοικία του ή εντός του δήμου στον οποίο υπάγονται.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν από πλευράς τους πως πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στα πάρκα, καθώς τα κρούσματα ειδικά στην Αθήνα δεν λένε να πέσουν.

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
  • Μετακίνηση εκτός νομού προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Στο «βαθύ κόκκινο» η μισή χώρα

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου, παραμένουν οι εξής περιοχές: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Λευκάδα (εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου), Κάλυμνος, Ρόδος, Χίος, Ανώγεια του Ρεθύμνου.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από νέες περιοχές που από το πρωί του Σαββάτου (13/03) στις 06:00 και μέχρι τις 22 Μαρτίου, εισέρχονται σε «βαθύ κόκκινο» και αυτές είναι: Ευρυτανία, Λέσβος, Χαλκιδική, Κατερίνη, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Σκιάθος, Χανιά.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται σε «κόκκινο» καθεστώς, ήτοι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ