Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τα σχολεία

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τα σχολεία

Δείτε αναλυτικά

 

Κλειστά θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown. Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί.
Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά». Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά» και τόνισε πως η τηλεκπαίδευη δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά. 

«Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός. Συμμετέχοντας στην απάντηση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε από την πλευρά του ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό. 

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.
Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός.  Θέλουμε σύμμαχους τους πολίτες, είμαστε μία ομάδα, πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα.  
Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο της χθεσινής νέας έκρηξης κρουσμάτων και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ.  

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε στην αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία», ανέφερε. «Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ