Πρόγραμμα για ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την ΕΕ

«Αμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική παρέμβαση για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο στην Ελλάδα»

Την έναρξη του προγράμματος «Αμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική παρέμβαση για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο στην Ελλάδα» ανακοίνωσαν, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης κι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του επιτρόπου στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.


Με χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ που ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην προστασία 800 ανηλίκων και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» με απευθείας χρηματοδότηση της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας ( DG ECHO) .

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για μένα που έχω την ευθύνη αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπηρετώ την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων που έχει σχέση με τις ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, και στην Ελλάδα βέβαια, θα έλεγα ότι το Χαμόγελο του Παιδιού καθοδηγεί με το παράδειγμα. Είναι επίσης μεγάλη μας χαρά, διότι το Χαμόγελο του Παιδιού τα κατάφερε, μετά από μία αυστηρή διαδικασία που αφορά τις προϋποθέσεις, να γίνει ανθρωπιστικός εταίρος της DG ECHO, που υπηρετεί την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, που σημαίνει ότι πέρασε όλες τις δύσκολες εξετάσεις, και σας ομολογώ ότι νιώθω περήφανος που μια ελληνική οργάνωση έγινε εταίρος, που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη την έκτασή της κι όλες τις εκδηλώσεις της».

Ακόμη, ο επίτροπος συμπλήρωσε: «Το 2015 στην αρχή της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε 17 μέρες, μέσα από δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, κατάφερε να δημιουργήσει έναν έκτακτο μηχανισμό στήριξης που αφορούσε κατ' ουσίαν την Ελλάδα. Αυτός ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης θα ερχόταν βέβαια αρωγός των προσπαθειών του κράτους και του ελληνικού λαού, που έχει εντυπωσιάσει παγκοσμίως με το πώς υποδέχτηκε με γενναιοδωρία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μέσω αυτού του έκτακτου μηχανισμού, μέχρι τώρα έχουμε προσφέρει ως ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από 600 εκατομμύρια».

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε και πάλι τον κ. Γιαννόπουλο, «το συμβολικό πρόσωπο αυτής της μεγάλης προσπάθειας, διότι είτε το θέλει είτε όχι, έχει αναδειχθεί πλέον, δίχως τυμπανοκρουσία κι υπερβολή, σε μία ιστορική μορφή στο χώρο του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε για το πρότυπο που δημιούργησε, και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε μέσα σε αυτό το ηθικό πλαίσιο αναφοράς που μας καταξιώνει ως ανθρώπους, ως ανθρωπιστές κι ως Ευρωπαίους πολίτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αφού τώρα το Χαμόγελο του Παιδιού είναι επιβεβαιωμένος εταίρος της ΕΕ, θα διευρυνθούν οπωσδήποτε οι συνεργασίες μας σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων, και θεωρώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη την ημέρα της Ευρώπης, είναι όντως η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσα να κάνω».

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε περήφανοι σήμερα, διότι υποδεχόμαστε τον Επίτροπο Στυλιανίδη, τον υποδεχόμαστε σαν επίσημο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τόσα έχει κάνει για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης για τις έκτακτες ανάγκες. Σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης, και πιστεύω την τιμούμε με αυτή την επίσκεψή σας και την αναφορά σε αυτά που γίνονται, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε και προσπαθώντας εσείς να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις που έχετε, με τους πολέμους που δίνετε καθημερινά σε όλα τα μέτωπα. Το ίδιο κάνει και το «Χαμόγελο» σε μικρότερο επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο, συνεργαζόμενο με τους θεσμούς του κράτους - γιατί αυτή είναι η αρχή μας - και όχι βρισκόμενοι απέναντί τους, γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ένα κράτος χωρίς αυτούς». Ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε ότι «το χαμόγελο του Παιδιού ανήκει στον κόσμο. Είμαστε κατά της φιλανθρωπίας - εμείς πιστεύουμε στον εθελοντισμό που προσφέρει την αξιοπρέπεια σε κάποιους ανθρώπους και δεν επιδεικνύει τους ανθρώπους, ή τα παιδιά που προστατεύει: ίσα-ίσα τουναντίον τα προστατεύει να μην φανούν και να μην εκτεθούν σε μία διαδικασία περίεργη». «Είναι ιδιαίτερη τιμή, μετά από ένα χρόνο ελέγχων και διαδικασιών από την DG ECHO, που καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Αυτό που θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη, είναι να ξεχωρίσουμε σαν παράδειγμα στη διαχείριση και στον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε, γιατί η ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίση είναι νομίζω αυτό που μας λείπει, και που πρέπει να ‘χουμε αυτή τη στιγμή, και νομίζω είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ. Αντιμετώπιση ολιστικά μιας οικογένειας ενός παιδιού μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης κι όχι αποσπασματικά».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, στις κινητές επιχειρησιακές μονάδες, στο τηλεφωνικό κέντρο των 3 γραμμών, συνομιλώντας μάλιστα με αντίστοιχο τηλεφωνικό κέντρο στην Παλαιστίνη, ενώ στη συνέχεια του προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα.

Σημειώνεται πως οι κύριες δράσεις του προγράμματος επικεντρώνονται στην υποστήριξη βρεφών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών με αυξημένες ιατρικές ανάγκες, που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και στην πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, μέσω παροχής τηλεφωνικής συμβουλευτικής και άμεσης επέμβασης για ανήλικους θύματα βίας, παράνομης διακίνησης, εμπορίας για εξαφανισμένα παιδιά και διαχείριση καταγγελιών βίας σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ