Ραγδαία και ανησυχητικά αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις σε τρανς πρόσωπα

Ραγδαία και ανησυχητικά αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις σε τρανς πρόσωπα

Ολοένα και αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις απέναντι σε άτομα της τρανς κοινότητας

Ακόμη μία κακοποιητική συμπεριφορά αντιμετώπισε τρανς άτομο στην Ελλάδα, που κατήγγειλε πρόσφατα ότι μετέβη στο συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα και ο ιερέας αρνήθηκε να το εξυπηρετήσει λόγω της ταυτότητάς του. Λίγους μήνες πριν, μάλιστα, μέσα σε 20 ημέρες, είχαν σημειωθεί 19 περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς έναντι ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με όσα λέει στο GRTimes η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, «κάποιοι τρανς συνάνθρωποί μας, όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα, απευθύνθηκαν στα περιβόητα συσσίτια “αγάπης” της Εκκλησίας. Δυστυχώς όμως», όπως σημειώνει, «αυτή η «αγάπη» δεν έφτασε πότε σε αυτούς».

Όπως αναφέρει η κ. Απέργη, στον ΣΥΔ έχουν καταγγελθεί περιστατικά στα οποία «τρανς άτομα πήγαν σε εκκλησίες να ζητήσουν βοήθεια και εισέπραξαν χλεύη και εξευτελισμό». Η ίδια μάλιστα διερωτάται, «για ποια αγάπη να μιλήσουμε λοιπόν;».

Η πρόεδρος του ΣΥΔ επιπλέον, τονίζει ότι η «πλειοψηφία της Εκκλησίας δεν μας πλησίασε ποτέ με αγάπη», αναφέροντας παραδείγματα όπως «την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 που ιερείς χτυπούσαν τις καμπάνες των ενοριών τους λες και ερχόταν το τέλος του κόσμου ή το 2018 με την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Αναφορά και σε άλλα, ανάλογα περιστατικά

Επιπροσθέτως, όπως λέει, «υπάρχει και το “φτύστε τους” του Αμβρόσιου και τις αγρυπνίες μίσους του Άνθιμου πριν από τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, του μητροπολίτη Μάρκου Βασιλάκη στη Χίο που από τον άμβωνα του ναού στην Καλαμωτή, έκανε κηρύγματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ επιτίθονταν με εκφράσεις πεζοδρομίου σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Τέλος, όπως συμπληρώνει, «υπάρχει και το πρόσφατο περιστατικό, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ωρυόταν σκίζοντας τα ιμάτια του, ότι για τις φωτιές στην Εύβοια, έφταιγαν οι ομοφυλόφιλοι, και ότι για αυτούς έριξε φωτιά ο Θεός για να μας κάψει».

Η ίδια, μάλιστα, μιλώντας για τα παραπάνω, αναρωτήθηκε ρητορικά, «όταν κατά τη χειροτονία τους πολλοί από αυτούς τους μητροπολίτες ορκίζονταν ότι “όπως ο Κύριος στον Γολγοθά εσιώπησε, έτσι και εγώ σιωπώ… “, τι απέγινε άραγε εκείνη η σιωπή του όρκου τους; Όταν ιερείς κατά το μυστήριο της Ιεροσύνης έλεγαν “τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω”, δεν αναφέρονταν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος κλπ; Η Εκκλησία λοιπόν στην πλειοψηφία της είναι μακράν από το πνεύμα της αγάπης που λέει ότι πρεσβεύει».

«Περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα»

Η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, συμπληρώνοντας όλα όσα λέει σχετικά με το περιστατικό στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, προσθέτει πως «τα τρανς πρόσωπα τόσο παγκόσμια, όσο και στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασίαστην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική και όσο και στη δημόσια σφαίρα».

Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Απέργη, «το ρατσιστικό φαινόμενο στη χώρα μας παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με τα περιστατικά κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα κατά των τρανς προσώπων να είναι πολύ υψηλά σε ποσοστά», ενώ, όπως λέει, το ΣΥΔ κατέγραψε περιστατικά «που αφορούσαν επιθέσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές σε τρανς άτομα που εργάζονται στο σεξ, τα οποία δέχθηκαν απειλές ακόμη και για πυρπόληση!».

Πορεία από την ημερίδα για τη διεθνή ημέρα τρανς μνήμης

Ποια τα περιστατικά όπου τρανς πρόσωπα δέχθηκαν βία

Η ίδια επιπλέον αναφέρεται και σε περιστατικά που συνέβησαν σε υπηρεσίες, όπως «σε κατάστημα εφορίας, όταν τρανς πρόσωπο είχε πάει να εξυπηρετηθεί για τη μεταβολή στοιχείων του, σε τράπεζες όπου τρανς πρόσωπα δέχτηκαν προσβολές της αξιοπρέπειας καθώς προσβολή της ιδιωτικότητάς τους, όπως και συχνά περιστατικά σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ειδική μνεία, μάλιστα, γίνεται και σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά. «Το ένα αφορούσε βίαιη επίθεση από ομάδα ανήλικων και ενός γονέα κατά τρανς γυναίκας που της έσπασαν μέχρι και το αυτοκίνητο, ενώ οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, αντί να πιάσουν τους δράστες, πέρασαν χειροπέδες στην τρανς γυναίκα», όπως λέει. «Στο άλλο περιστατικό, συμμορία παιδιών πέταξαν πέτρες σε σπίτι που μένει τρανς γυναίκα η οποία έχει στοχοποιηθεί λόγω της ταυτότητας φύλου της, θέλοντας να σπάσουν τα τζάμια και την πόρτα της οικίας της».

Η κ. Απέργη, ακόμη, γνωστοποιεί ότι «πριν από λίγο καιρό αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε τόσο δημόσια, όσο και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, γνωστό δικηγόρο που επιδίδονταν σε άνευ προηγουμένου τρανσοφοβικό κρεσέντο κατά των τρανς ανθρώπων, αμφισβητώντας την ταυτοτική τους υπόσταση, διακινδυνεύοντας την προστασία της προσωπικότητάς τους, καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, ενώ ο δικηγόρος στράφηκε και κατά του ίδιου του ΣΥΔ».

Διαβάστε περισσότερα στο GrTimes

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ