Σ. Βαρδάκης: "Η κυβέρνηση αγνοεί τα προβλήματα των εργαζόμενων στον τουρισμό"

Newsroom
Newsroom

Στο επίκεντρο η επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας των εποχικών

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, προχώρησαν ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και η τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταθέτοντας αναφορά, προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.). 

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιμηκύνει το επίδομα ανεργίας των εποχικών, καταδικάζοντάς τους σε ακραία φτώχεια, καθώς θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον Μάιο.  

Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σχολές μετεκπαίδευσης, καθώς θα ξεκινήσουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου, παρότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων έγιναν μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφενός να μην μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, αφού θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν χωρίς υπαλληλική ιδιότητα για ακόμα ένα χρόνο και αφετέρου, με τη χαμηλή συμμετοχή, να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατάργησή τους.

Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη πριν από σχεδόν 2 μήνες, παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας, όπως και οι τοπικές κλαδικές της Ρόδου, του Ηρακλείου Κρήτης, του Ν. Χανίων Κρήτης και του Ν. Λασιθίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να τροποποιούν τις συμβάσεις των εργαζομένων και με το πρόσχημα ότι «δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση», να μειώνουν τους μισθούς στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση από τη μία, με περίσσια  υποκρισία, πανηγυρίζει για την αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας και από την άλλη καταδικάζει σε φτώχεια και εξαθλίωση τους εργαζόμενους που τον στηρίζουν”, υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούν σχετικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ