Σάμος: Βρέθηκαν ακόμη δύο θανατωμένα ζωνοδέλφινα

Newsroom
Newsroom

Ίσως βρεθούν περισσότερα.

Συνεχίζεται ο εντοπισμός νεκρών ζωνοδέλφινων από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος .

Συγκεκριμένα ερευνητές του εντόπισαν το απόγευμα της Τρίτης ανοιχτά στο ΒΑ Αιγαίο δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), στην περιοχή που πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν εντοπίσει και άλλα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου εκφράζουν φόβους ότι σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά. «Όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για τον εντοπισμό άλλων αντίστοιχων περιστατικών το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει και σήμερα στο ανοιχτό πέλαγος από το πρώτο χάραμα, ενώ αναφέρουν ότι η συμβολή των πολιτών που βρίσκονται εν πλω και σε παράκτιες περιοχές είναι ανεκτίμητη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και τις πρόσφατες έρευνες των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία),θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτή η διαπίστωση γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία εθνικιστική προσέγγιση από πλευράς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, ως φορέας που δραστηριοποιείται με επίκεντρο το Αιγαίο εδώ 2 δεκαετίες και πλέον, όπως αντίστοιχα δεν υπάρχει και από την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. «Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών – κυρίως τα ζωνοδέλφινα» αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση τους.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ