"Σαρώνει" τη χώρα ο ακραίος καύσωνας: Θα μείνει στην ιστορία λένε οι μετεωρολόγοι

"Σαρώνει" τη χώρα ο ακραίος καύσωνας: Θα μείνει στην ιστορία λένε οι μετεωρολόγοι

Η Νότια Κρήτη μεταξύ των περιοχών στις οποίες θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Το κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς, με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγω για «επικίνδυνο φαινόμενο» που θα φέρει υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουν μεγάλη διάρκεια, ενώ οι μετεωρολόγοι αναφέρονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα μείνουν στην ιστορία.

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσιοποίησε χθες έναν πίνακα με τα πιο επίμονα και μεγάλα σε διάρκεια κύματα καύσωνα που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Οπως εξήγησε χθες στο iefimerida.gr, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «το τρέχον κύμα καύσωνα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να μπει σε αυτή τη δεκάδα», καθώς εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική διάρκεια.

Οι πιο επίμονοι καύσωνες

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς το πόσο τελικά θα κρατήσει. Όλα δείχνουν όμως ότι θα διαρκέσει αρκετά. Ακόμα και οκτώ ημέρες θα είναι σημαντικό διάστημα», τόνισε ο Κ. Λαγουβάρδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μια τάση να υποχωρήσουν κάπως οι θερμοκρασίες στα μέσα της άλλης εβδομάδας, όμως δεν θα δούμε δροσιά, δεν θα μιλάμε για σημαντική πτώση».

Οι 10 πιο επίμονοι καύσωνες των τελευταίων 40 ετών:
Καύσωνες

Κορύφωση του κύματος, πιθανώς και με 44άρια

«Τα χειρότερα έρχονται. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα. Θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Η πιο «καυτή» ημέρα, προσθέτει, «θα είναι η Δευτέρα. Μετά, ακόμα και αν υποχωρήσει αισθητά η θερμοκρασία, θα παραμείνει και πάλι στα επίπεδα του καύσωνα, δηλαδή σε αυτά που έχουμε σήμερα».

Η εκτίμηση της ομάδας του meteo.gr «είναι ότι στην Αθήνα η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς. Για τη Δευτέρα, η αυτόματη πρόγνωσή μας δείχνει ότι θα έχουμε 44 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ενδεχομένως θα είναι σε χαμηλά επίπεδα η υγρασία. Αυτό θα κάνει λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Είναι ένα φαινόμενο (αυτό της χαμηλής υγρασίας) που το παρατηρούμε όταν καταγράφονται πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες», τονίζει ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr.

Καύσωνας: Οι «κόκκινες» ζώνες

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει ότι «πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν, κυρίως, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία (Λάρισα), την Κεντρική Μακεδονία, τη Νότια Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου».

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ''ανάσες''. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι ζώνες με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 36 βαθμών) το Σάββατο:

Καύσωνας
 

Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

«Ο καύσωνας αυτός πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος και συμπληρώνει ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών.

Η δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών !
Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.


ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες…

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «Death Valley» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες :

Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλικός κάμπος
Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου
Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας
Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου
Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο
Δυτική Αττική
ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
Ανατολική Ρόδος
Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.


Διαβάστε επίσης:

Συνθήκες καύσωνα και την Παρασκευή στην Κρήτη

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, στη νότια Κρήτη!

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ