ΕΛΛAΔΑ
Σε καθολική επιφυλακή για τους σεισμούς στις Κυκλάδες – Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη συνέχεια, μετά τα 5 Ρίχτερ
5 Ρίχτερ, η ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής

Συνεχίζει να σείεται η γη στις Κυκλάδες. Στις 15:04 την Τρίτη, σημειώθηκε νέα δόνηση -η ισχυρότερη μέχρι στιγμής- 5 Ρίχτερ, 22 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Οι κάτοικοι κρέμονται από τα χείλη των ειδικών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες, ή την περίπτωση ακόμα να μην έχει γίνει ο κύριος σεισμός.
Με δεδομένο ότι είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει -όπως λένε οι όλοι όσοι παρακολουθούν το φαινόμενο δύσκολα μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη.
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 5. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Ένας ακόμα σεισμός στην πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών ήταν κατά πάσα πιθανότητα αυτός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.
Μιλώντας στο Mega, από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται, ο κ. Λέκκας είπε: «Είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός. Προσωπικά, θα προτιμούσα να είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 5,5 βαθμών, ο οποίος δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις στη Σαντορίνη κυρίως, καθόλου στα υπόλοιπα νησιά. Ένας τέτοιος σεισμός ίσως σηματοδοτούσε έναν κύριο σεισμό και την έναρξη της απομείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ χαρακτήρισε «άριστη» την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατόπιν της έγκυρης πληροφόρησης που λαμβάνει από τις αρμόδιες επιτροπές των επιστημόνων, ενώ σχολίασε ότι είναι «εύλογη» η ανησυχία του κόσμου στη Σαντορίνη, εφόσον φοβούνται τους σεισμούς. Όσο για τη διάρκεια που μπορεί να έχει το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή ίσως και μήνες, όπως έγινε στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης.
Σχετικά με τις κατολισθήσεις στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, είπε πως είναι συνεχείς, ακόμα και χωρίς σεισμούς, καθώς πρόκειται για μία παραλία με ηφαιστειακούς σχηματισμούς που είναι τελείως ασύνδετοι.
Για το ενδεχόμενο ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Επαληθεύεται πλήρως ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία» είπε ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Mega για τις διαδοχικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί αυτές τις ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς «δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι».
Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, ο σεισμός των 5 να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά «αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη, θα το ξέρουμε σε 2-3 24ωρα, αν η σεισμική ακολουθία εμφανίσει χαρακτηριστικά μετασεισμών, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη». Άρα, σημειώνει ο σεισμολόγος, είναι δικαιολογημένος ο συναγερμός.
«Το ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά παρόμοια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει, επιμένει όμως το σύστημα των δυνάμεων» τόνισε.
«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» για τις Κυκλάδες, την αντοχή των οποίων δοκιμάζει ο Εγκέλαδος τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδη ο οποίος μίλησε στη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινή Παρέα» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 «αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω. (…) έχει να κάνει με τη χημική σύσταση της λάβας. Η Σαντορίνη έχει δώσει διαφορετικού είδους εκρήξεις και ήρεμες και εκρηκτικές. Έχει να κάνει με το ιξώδες του μάγματος. Αν είναι πιο ελαφρύ, εάν είναι πιο συμπαγές, μπορεί να δώσει κάποιες ροές ήσυχες χωρίς να καταλάβουμε εκρήξεις, αλλά μπορεί να δώσεις και εκρήξεις. Άρα λοιπόν, επειδή δε ξέρουμε τη χημική σύσταση αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν ξέρουμε και πώς θα συμπεριφερθεί. Αν θα εκτονωθεί και πώς θα εκτονωθεί. Το 2011 με μία μικρή έκρηξη δεν δημιούργησε προβλήματα», είπε.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Ανησυχία και στην Αμοργό
Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό. Υπάρχει ανησυχία, κάποιοι πέρασαν τη νύχτα στα οχήματα τους.
Μαζικές αποχωρήσεις από τη Σαντορίνη
Την ίδια ώρα, μαζικά εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, ενω εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας.
Μεταξυ αλλων, συστήνεται η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασιάς και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, αλλα και στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων. Καλουνται, επισης, οι πολιτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα. Μέχρι στιγμής, 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.
Στο λιμάνι του Πειραιά επιβάτες αποβιβάζονται από πλοία, κουρασμένοι και ανήσυχοι. Οικογένειες με βαλίτσες, ηλικιωμένοι που ψάχνουν ταξί, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν προσωρινή στέγη. Πολλοί από τους αφιχθέντες αναζητούν διαμονή σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι καταφεύγουν σε συγγενείς και φίλους.