Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει ο στόλος για το Oruç Reis

Απρόβλεπτος ο γείτονας, παραμένουμε σε επαγρύπνηση, δηλώνει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα, για ενδεχόμενες έρευνες από το τουρκικό Oruç Reis, νότια του Καστελόριζου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας. 

Στο τρίπτυχο ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα παραμένει η Αθήνα παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Οι μονάδες του στόλου βρίσκονται στο Αιγαίο σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε θέσεις κλειδιά, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν επίσης ο στρατός και η αεροπορία. Παρά την απόσυρση του τουρκικού στόλου και την επιστροφή των τουρκικών δυνάμεων δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, όμως μπορεί ανά πασά στιγμή, έως τις 2 Αυγούστου, να ξεκινήσει τον πλου του για το χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex. Tουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μικρή κινητικότητα γύρω από το πλοίο τις τελευταίες ώρες. 

 

 

Ενδεικτικό είναι ότι το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA) μετέδωσε πως στο ερευνητικό πλοίο, το οποίο είναι ακόμα αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, "φορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο",  αναφέρει το DHΑ, προσθέτοντας ότι "αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο", συμπληρώνοντας ότι το σκάφος "ετοιμάζεται για τη νέα του θέση".

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το DHA: "Το Oruç Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός φόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruç Reis. 55 άτομα απασχολούνται στο Oruç Reis, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πάτο της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Απρόβλεπτος ο γείτονας 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ότι κανείς δεν ξέρει το γίνεται με τον απρόβλεπτο γείτονα. «Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε νέου τύπου κλιμακώσεις», επέμεινε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Επειδή όμως κανένας δεν ξέρει, με τον απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό το λόγο το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, παραμένουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, όπως πάντα».

Η Αθήνα διαμηνύει ρητά ότι η λογική του ταραχοποιού δε θα σύρει την Ελλάδα σε διάλογο περάν των κόκκινων γραμμών. Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «επιδιώκουμε διάλογο στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας για να επιλύσουμε τη μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει». 

Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας επανέλαβε και ο Νίκος Δένδιας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανέλθει τετελεσμένα όσον άφορα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο η Αθήνα να αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα, με τον κ. Δένδια να παραπέμπει στη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της εθνικής κυριαρχίας για κάθε ελληνική κυβέρνηση. «Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» κατέληξε ο υπουργός.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ