Σχεδόν 300 μέλη έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία μέρα

Newsroom
Newsroom

Αποχωρούν με αιχμές για το πολιτικό στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται, πλέον σε καθημερινή βάση, οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη και μέλη του κόμματος να εγκαταλείπουν την Κουμουνδούρου λόγω διαφωνιών με τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη.

Με παρόμοια επιχειρήματα που, ως επί το πλείστον, βασίζονται στην «εμπρηστική» ομιλία Κασσελάκη στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας λόγο για «μετάλλαξη» της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, αποχωρούν δεκάδες έως και εκατοντάδες μέλη και στελέχη σε όλη την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, μετά την αποχώρηση 49 στελεχών από την Οργάνωση Χαϊδαρίου, την «σκυτάλη» πήραν 63 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας – την εκλογική περιφέρεια της Πέτης Πέρκα, που ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και για την οποία επικράτησε ένα «αλαλούμ» στην τοπική οργάνωση για το αν της ζήτησε ή όχι να παραδώσει την έδρα της, κάτι που απεδείχθη, όπως ισχυρίσθηκαν, «fake news».

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως ανάμεσα στα μέλη που αποχωρούν βρίσκονται ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας, ο γραμματέας της Νεολαίας και η συντονίστρια της Ο.Μ. Φλώρινας.

Η δήλωση αποχώρησης 63 μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας

Το τελευταίο διάστημα, με αγωνία παρατηρούμε την τροπή που έχει πάρει το κόμμα που για χρόνια φιλοξένησε τις ιδέες μας για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας, αλλά και την προοπτική μιας αριστερής διακυβέρνησης της χώρας με δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος και την ανάδειξη νέου Προέδρου, με αιχμή την καθόλα εμπρηστική ομιλία αυτού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 11/11/2023, -με αναφορές σε 5η φάλαγγα, πολιτική σάλτσας “πουμαρό” κ.α-, παραπέμπουν σε μία τρομακτική μεταστροφή και μετάλλαξη της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος (βλ. δηλώσεις Κασσελάκη στον ΣΕΒ) και διάθεση διωγμού ή/και τιμωρίας όσων προτάσσουν κάτι διαφορετικό ως πολιτική τοποθέτηση στα όργανα του κόμματος αλλά και δημόσια.

Αντί ο Πρόεδρος και η ηγετική ομάδα να διαφυλάττουν την ενότητα και την συνδιαμόρφωση θέσεων ώστε ο χώρος να βγει από το τέλμα και να αρθρώσει έναν μεστό πολιτικό λόγο απέναντι στην απορρύθμιση των πάντων στη χώρα, φαίνεται πως προείχε η δημόσια διαπόμπευση μελών και στελεχών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να πάψει το συστατικό που διατράνωσε τον πολιτικό μας χώρο τα προηγούμενα χρόνια και τον οδήγησε στη διακυβέρνηση του τόπου, η δημοκρατική σύνθεση δια της πολυφωνίας και της έκφρασης ποικίλων ιδεών.

«Τα όργανα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς»

Αυτό που ενέπνευσε τους περισσότερους/ες από εμάς ήταν η “φυγή προς τα μπρος”, η “ενότητα στη δράση” και η πρόοδος που εξέφραζε ο συνασπισμός δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πλέον όμως η ρητορική που αναπτύσσεται με ευθύνη της ηγετικής ομάδας, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελούσε την πλειοψηφούσα τάση κατά τις προηγούμενες στρατηγικές ήττες του κόμματος, είναι εντελώς διχαστική και οδηγεί εκατοντάδες πολίτες στην απογοήτευση. Εκφράσεις του τύπου “υπονομευτές” και “αποστάτες” δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες μας και θεωρούμε αδιανόητο να εκφράζονται από υποστηρικτές ενός κόμματος της Αριστεράς.

Παράλληλα, μας εντυπωσιάζει το γεγονός πως τα όργανα που μέχρι σήμερα συμμετείχαμε, αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Δυστυχώς παρατηρήσαμε να γίνονται συνεδριάσεις δίχως απαρτία και να εκδίδονται αποφάσεις στο όνομά μας δίχως τη δική μας γνώση. Δυστυχώς, ζήσαμε να μας αντικαθιστούν από τα όργανα δίχως προηγουμένως να έχουμε υποβάλλει παραίτηση. Όλη αυτή η δυστοπία νιώθουμε πως δεν αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς.

Επειδή λοιπόν είμαστε βέβαιοι/ες πως ο τόπος έχει ανάγκη από έναν σοβαρό πολιτικό λόγο που προτάσσει τις ιδέες της ριζοσπαστικής – ανανεωτικής αριστεράς, του φεμινισμού, της οικολογίας και να έχει απαντήσεις που θα εμπνέουν σιγουριά στη νέα γενιά,

με θλίψη και συνάμμα ανακούφιση, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις οργανώσεις του, κρατώντας όλες εκείνες τις καλές στιγμές, τους αγώνες,  τις νίκες, ακόμα και τις ήττες -δίχως να αποστρατευτούμε- με γνώμονα να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αναγκών της κοινωνίας. Θα είμαστε δίπλα στους συντρόφους/ισσες που παραμένουν με την ευχή να βρισκόμαστε σε κοινούς αγώνες.

Έφυγαν δεκάδες μέλη από Ρέθυμνο και Σαρωνικό

Την ίδια ημέρα, δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Ρέθυμνο και τον Σαρωνικό ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, με αιχμές για το πολιτικό στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας.

Ειδικότερα, έφυγαν 97 μέλη από την Ο.Μ. Ρεθύμνου και επιπλέον 81 μέλη από την Ο.Μ. Σαρωνικού.

Από τον Σαρωνικό, μάλιστα, αποχωρεί η πλειοψηφία των μελών τής συντονιστικής επιτροπής, συγκεκριμένα 7 οπό τους 9. Πρόκειται για τη συντονίστρια της Οργάνωσης και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής, τον αναπληρωτή συντονιστή, την ταμία, την υπεύθυνη Επικοινωνίας, και 3 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και 74 μέλη της Οργάνωσης που δεν αναφέρουν τα ονόματά τους για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Στο κείμενο αποχώρησής τους, τα μέλη της Ο.Μ. Σαρωνικού επισημαίνουν ότι «η δημιουργία ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος στο 3ο Συνέδριο που ακολούθησε την ασπόνδυλη διεύρυνση, με τη στυγνή επικράτηση του κυβερνητισμού με κάθε μέσο, οδήγησαν στη βαριά ήττα του 2023 με τη βίαιη εκλογική συρρίκνωση του εκλογικού σώματος, την πρόσφατη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή ως νέου ηγέτη μίας άγνωστης μέχρι χθες μιντιακά κατασκευασμένης περσόνας με δεξιό, νεοφιλελεύθερο και λαϊκίστικο προφίλ».

Αντίστοιχα, τα μέλη της Ο.Μ. Ρεθύμνου καταγγέλλουν ότι «η επιταχυνόμενη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από συλλογικό, δημοκρατικό κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα αρχηγικό, ολοένα και πιο συντηρητικό κόμμα οπαδών με νεοφιλελεύθερα στοιχεία, μας αναγκάζει να αποχωρήσουμε».

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ