Σκουρλέτης: Δεν αρκούν τα 700.000.000 ευρώ για να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου»

«Η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ ούτε μίλησε για χρήση βέτο»


Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και όλα τα μέσα που έχει, ώστε να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο το προσφυγικό, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε μίλησε για τη χρήση «βέτο» στην ΕΕ, ούτε έθεσε θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης είπε «όχι» στην καλλιέργεια διχασμού και την «κατασκευή εχθρών» στο εσωτερικό της χώρας και χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δούρειος Ίππος» της Τουρκίας.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Σκουρλέτη και τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα και των βουλευτών, Νατάσας Γκαρά (Έβρου) και Δημήτρη Χαρίτου (Ροδόπης), περιόδευσε στο νομό Έβρου και αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στις Καστανιές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση, στο Βερολίνο, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «χάθηκε μια άλλη ευκαιρία» για να τεθούν από τον κ. Μητσοτάκη τα ζητήματα έτσι όπως έπρεπε να τεθούν.

Παρατήρησε πως κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους «βολεύονται» με τη σημερινή κατάσταση, ως προς το προσφυγικό και σημείωσε πως δεν αρκούν τα 700.000.000 ευρώ για να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Γενικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «χάνει χρόνο» και σημείωσε ως ενδεικτικό το γεγονός, ότι μόλις ανέλαβε κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ύστερα από μήνες προχώρησε στην επανασύσταση του.

Είπε ότι ήταν «λάθος» η αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου και τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου πριν εκδηλωθεί η κρίση στον Έβρο.

Σχετικά με τα όσα έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας και προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού».

Επισήμανε ότι είναι «αυτονόητο το καθήκον των αρχών του ελληνικού κράτους ο έλεγχος και η φύλαξη των συνόρων», τονίζοντας, όμως, πως αυτό πρέπει να γίνεται από τους εντεταλμένους γι΄ αυτό το έργο. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστή η αποστολή των εντεταλμένων αρχών», υπογράμμισε.

Ο Στρατός, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ο Στρατός κρίνει πότε χρειάζεται τη συνδρομή της Εθνοφυλακής και δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το νόμο στα χέρια του, είπε ο κ. Σκουρλέτης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι από την αρχή ήταν νηφάλια, υπεύθυνη και εθνική, καθώς πρόταξε τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων της Ελλάδας και έθεσε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των διεθνών συνθηκών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς νομιμότητας.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει ό,τι και ο Ερντογάν. Δηλαδή, να μην «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό για εσωτερικούς λόγους και σημείωσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτές τις διχαστικές φωνές, οι οποίες υποτιμούν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και προσπαθούν να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό. Είναι ολισθηρός ο δρόμος του διχασμού. Θεωρούμε πως όταν η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει με την ακροδεξιά της συνιστώσα ή με ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που η ίδια, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δημιούργησε, ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο. Ο δρόμος της διασποράς του φόβου και της μισαλλοδοξίας είναι τοξικός, είναι επικίνδυνος και τελικά, με αυτή την έννοια αντιεθνικός».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Εμείς με πραγματικό αίσθημα ευθύνης, θέλοντας να φωτίσουμε τον πιο αποτελεσματικό και υπεύθυνο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα της χώρας, ανοίγουμε τον δρόμο της συνεννόησης, έχουμε μέτωπο απέναντι στον σκοταδισμό, στον διχασμό».

Παράλληλα σημείωσε, πως «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε παρακρατικού τύπου φωνές και δηλώσεις από διάφορα κόμματα, τα οποία είναι εντός του Κοινοβουλίου, την Ελληνική Λύση, οι οποίες παραχαράσσουν πολιτικές αφίσες, κάνουν αναρτήσεις, απειλούν».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 30.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, 50.000 διαμοιράστηκαν σε χώρες της ΕΕ, 13.000 συνενώθηκαν με τις οικογένειες τους στη Γερμανία και 1.800 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Ο Γιάννης Μουζάλας
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό του στρατού και της Αστυνομίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Σημείωσε πως δεν βρισκόμαστε στο 1821 ή στο 1940 για να εμφανίζονται κάποιοι σε ρόλο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τους κάλεσε να σταματήσουν να εμπλέκονται στα πόδια των Αρχών.

Τόνισε πως υπάρχει σεβασμός στον πατριωτισμό των κατοίκων του Έβρου, αλλά επισήμανε πως αυτή η ευαισθησία τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους.

Είπε, ακόμα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «βάζει πλάτη» σε θετικές ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό.

Για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε σύμπτωση των προγραμμάτων τους και μεσολάβησε και μια κηδεία.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι έγιναν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Άνθιμο και, όπως και με τον μητροπολίτη Δαμασκηνό, με τον οποίο συναντήθηκαν, συμφώνησαν στη παρέμβαση της Εκκλησίας για να υπάρξει νηφαλιότητα.

Ο Νίκος Τόσκας
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στον Έβρο, χωρίς κάμερες και χωρίς προβολή.

Τόνισε πως κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έλεγαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην απεγκλωβίσουν τα νησιά από πρόσφυγες, αλλά αυτή αρνήθηκε διότι δεν ήθελε να γίνουν τα νησιά «μαύρη τρύπα».

Ο κ. Τόσκας υπενθύμισε ότι για πέντε χρόνια είχε υπηρετήσει στην εν λόγω περιοχή του Έβρου και στη σημερινή επίσκεψη είδε με χαρά συναδέλφους και φίλους του.

«Όταν εγώ έφερνα, τότε, τα στρατιωτικά άρματα εδώ δεν υπήρχαν πολίτες με δίκαννα τριγύρω», παρατήρησε.

Η βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής και συνεχώς διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σοφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου Δαμασκηνό και επισκέφθηκε το τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερών και το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, και ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που είχαν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ