Στ. Πέτσας από Ν. Πήλιο: Προωθούμε συνολικό σχέδιο για την ορεινότητα κι όχι αποσπασματικές λύσεις

Newsroom
Newsroom

Τι είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών ΚΕΔΕ, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στη συνεδρίαση

Με τη φράση “έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι εξελίξεων που οδηγεί σε ερημοποίηση της υπαίθρου και η απάντηση πρέπει να είναι συνολική, δραστική και άμεση” ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειτουργίας των ορεινών Δήμων της χώρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε την Παρασκευή, στον Άγιο Γεώργιο Νοτίου Πηλίου, με την συμμετοχή δημάρχων ή εκπροσώπων τους από 19 ορεινούς Δήμους της χώρας.

Όπως τόνισε, και με την τελευταία απογραφή, διαπιστώνεται μια σημαντική μείωση του πληθυσμού στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν αρκετά χρήματα στο τραπέζι για την ενίσχυσή τους, τουλάχιστον από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεδομένης της κατάστασης αυτής, ο υπουργός επισήμανε πως στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την ορεινότητα και όχι αποσπασματικές λύσεις, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά, τα τελευταία χρόνια. 

“Στη συνεδρίαση αυτή θα ακούσουμε ιδέες που μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω ώστε να φέρουμε πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, ένα συνεκτικό σχέδιο, στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου το σχέδιο ορεινότητας να πάρει σάρκα και οστά”, δήλωσε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικά, για να σταματήσει αυτή ερημοποίηση της υπαίθρου μας και να ξεκινήσει μια ανάκαμψη, αν αυτό είναι δυνατόν.

Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στους ορεινούς Δήμους, είπε πως έχουν διατεθεί από το Υπουργείο του, 218 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιπλέον από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, 64 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καυσίμων, αλλά και θέρμανσης των σχολείων και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος Τρίτση, έχουν διατεθεί στους Δήμους που χαρακτηρίζονται ορεινοί, 172 εκ. ευρώ περίπου, για έργα. Αυτή είναι – όπως είπε – μια πάρα πολύ σημαντική κατά κεφαλήν ενίσχυση που ξεπερνάει σε ορισμένους Δήμους, τις 3.000 ευρώ κατά κεφαλήν, ποσά περίπου τριπλάσια σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους άλλους Δήμους της χώρας. 

“Δεν φτάνουν όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις, ούτε καν οι έκτακτες που έχουμε δώσει τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, που είναι φυσικό να πλήττουν περισσότερο ορισμένες περιοχές”, παραδέχθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως μέχρι να φτάσουμε στη συνεκτική πολιτική που είναι το βασικό ζητούμενο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προσωπικού.

Παρατήρησε ωστόσο, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση μετά από 10 και πλέον χρόνια και παρότι υπάρχουν όντως καθυστερήσεις που οφείλονται στην γραφειοκρατία και σε άλλες αδυναμίες, είμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Ανέφερε ακόμη, ότι είναι η πρώτη φορά που στον προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη χρονιά, εγκρίθηκε το σύνολο των θέσεων που υπέβαλε η Αυτοδιοίκηση, ενώ αποφασίστηκε να διατεθούν περίπου 1.000 επιπλέον θέσεις για την Δημοτική Αστυνομία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών ΚΕΔΕ, Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάιο, είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την ορεινότητα.

Όπως είπε, στη συνεδρίαση έχουν κληθεί, εκτός των Δήμων – μελών της Επιτροπής, και οι δήμαρχοι των Δήμων που, με την τελευταία απογραφή του 2021, έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους κι έχουν τα χαρακτηριστικά των μικρών ηπειρωτικών και ορεινών Δήμων.

 Έκανε δε, μια αξιοσημείωτη αναφορά που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, λέγοντας πως οι 31 μικροί ορεινοί Δήμοι, με το χαρακτηριστικό των 10.000 κατοίκων, έγιναν αυτομάτως 38, μετά την τελευταία απογραφή, που έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στους ορεινούς Δήμους.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, οικοδεσπότης της σημερινής συνεδρίασης, παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί ΟΤΑ,  σε σχέση με τους αστικούς, ζητώντας να διαμορφωθούν συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες πολιτικές, ένα συγκεκριμένο και ειδικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις ορεινές περιοχές στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, κατ’ εξοχήν πρόβλημα που αφορά το σύνολο των ορεινών Δήμων, είναι το ζήτημα της έλλειψης του αναγκαίου υπαλληλικού προσωπικού, όταν την ίδια στιγμή, αυξάνονται διαρκώς οι αρμοδιότητες και ευθύνες των Δήμων, χωρίς να αυξάνονται αντίστοιχα, ούτε οι πόροι, ούτε το προσωπικό τους.

Το πρόβλημα αυτό, γίνεται εντονότερο σε συνάρτηση με τη κινητικότητα που επιλέγουν πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε ορεινούς Δήμους, αλλά μετακινούνται στη συνέχεια, σε αστικούς.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό, θα έδινε μια νομοθετική ρύθμιση που θα προέβλεπε ότι οι ορεινοί Δήμοι μπορούν να είναι φορείς μόνο υποδοχής υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου τόνισε ακόμη, ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αφορούν τους πόρους που λαμβάνουν οι ορεινοί Δήμοι για την κάλυψη των αναγκών τους, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών. 

Διατύπωσε δε, την πάγια θέση του Δήμου του για άμεση ανακατανομή των ΚΑΠ, οι οποίοι πρέπει να αποδίδονται με βάση τη γεωγραφική έκταση των ΟΤΑ και με άλλα ειδικότερα κριτήρια και όχι με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος και μόνο.

Ο βουλευτής, Χρήστος Μπουκώρος

Ξεκινώντας με την επισήμανση ότι, πλέον, στην ορεινή ζώνη της Ελλάδας διαβιεί μόνο το 20% του πληθυσμού της, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να την κρατήσει ζωντανή για αυτό και θεσπίζονται σχετικά μέτρα. 

Πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν αρκούν οι πολιτικές του ΥΠ.ΕΣ. για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών, αλλά χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές ενίσχυσης, καθότι το κόστος διαβίωσης, το κόστος λειτουργίας, το κόστος κατασκευής, το κόστος παραγωγής στις ορεινές περιοχές είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο σε σχέση με τις παράκτιες και πεδινές.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ