Στη βουλή η μονιμοποίηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του δημοσίου στον περιφερειακό τύπο

Newsroom
Newsroom

Αναφορά κατέθεσε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Σπυριδάκη

Αναφορά στη βουλή κατέθεσε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Σπυριδάκη την Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, προωθώντας το αίτημα της Ένωσης για την οριστική διατήρηση της υποχρεωτικότητας των έντυπων δημοσιεύσεων (προκηρύξεων, διακηρύξεων κα.) του Περιφερειακού Τύπου. 

Ταυτόχρονα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της κ. Σπυριδάκη, υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Βορίδη, και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, με την οποία η Κυβέρνηση ερωτάται για αν προτίθεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να εξετάσει νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση και μονιμοποίηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο πριν την εκπνοή της τελευταίας παράτασης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τόσο η Αναφορά όσο και η Ερώτηση αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Τύπος ως κομβικό συστατικό της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, επισημαίνουν τη συνεισφορά του Περιφερειακού Τύπου στη διαμόρφωση δεσμών εμπιστοσύνης με το τοπικό αναγνωστικό κοινό, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του στη ζωή των πολιτών.

Μία ενδεχόμενη κατάργηση των εντύπων κρατικών δημοσιεύσεων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο  στην ίδια τη βιωσιμότητα 248 εβδομαδιαίων και ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, αλλά και σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς οι έντυπες δημοσιεύσεις αποτελούν τον τελευταίο σταθερό οικονομικό πόρο του Επαρχιακού Τύπου. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πλήγμα σε θεμελιώδεις αρχές του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, όπως την ελευθεροτυπία, τη διαφάνεια, την χρηστή διοίκηση και τον πλουραλισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι υπουργοί,

Είναι γνωστό πως κομβικό συστατικό της Δημοκρατίας είναι ο «Τύπος», ο οποίος στη μία ή την άλλη μορφή του συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, στη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, στη μετάδοση γνώσεων, απόψεων και  επιχειρημάτων. 

Αλλά και ο βραχίονάς του στις τοπικές κοινωνίες, ο Περιφερειακός Τύπος, αποτελεί με τη σειρά του σημαντικό πυλώνα δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, έχοντας δημιουργήσει διαχρονικούς δεσμούς εμπιστοσύνης με το τοπικό αναγνωστικό κοινό και διατηρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών. 

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, ο ιστορικός αυτός κλάδος δοκιμάζεται σκληρά, εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας, αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις που πλήττουν τη χώρα μας.

Δυστυχώς, με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που μετρούν τουλάχιστον από το 2016, ο Περιφερειακός Τύπος έχει αφεθεί στο έλεος αυτών των κρίσεων, χωρίς ουσιαστική στήριξη και χωρίς καμία πρόνοια για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου που αυτός επιτελεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόσφατη επιστολή του ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) απευθύνει «κραυγή αγωνίας», σε σχέση με την ανάγκη μονιμοποίησης του καθεστώτος των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις (όπως π.χ. προκηρύξεις διαγωνισμών, δημοπρασίες κλπ) στον έντυπο περιφερειακό Τύπο, αφού και η τελευταία από τις πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί έως τώρα, λήγει σε περίπου ενάμιση μήνα (1/1/2024).

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκπέμπει αυτή τη στιγμή αμφίσημα μηνύματα, προφανώς, προσδοκώντας από την ανωτέρω περικοπή κάποιο δημοσιονομικό όφελος, το οποίο ωστόσο θα είναι μηδαμινό, αφού το κόστος αυτής της κατηγορίας δημοσιεύσεων είναι αντικειμενικά μικρό.

Πέραν τούτου, η μεγαλύτερη απώλεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η μη εξυπηρέτηση του αγαθού της διαφάνειας, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, αλλά και της ασφάλειας των συναλλαγών του δημοσίου, εξαιτίας των αδιαφανών πρακτικών που, εύλογα, αναμένεται πως θα επικρατήσουν, σε σχέση με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες του δημοσίου, δηλαδή τη διαχείριση και κατανομή του δημοσίου χρήματος.

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο ΣΗΠΕ «δε μπορεί να αγνοηθεί και το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές ιδίως όσον αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, πραγματοποιούνται στον έντυπο Tύπο, χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κλπ δημοσίευσης».

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε κατ’ επανάληψη «δεσμευτεί» για την διατήρηση και μονιμοποίηση των ως άνω δημοσιεύσεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο. 

Αλλά και δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις αποτελούν στο σημερινό καθεστώς δυσπραγίας, έναν κομβικό οικονομικό πόρο για όλες –αλλά κυρίως τις μικρότερες- επιχειρήσεις Tύπου της ελληνικής περιφέρειας, ενώ η τυχόν κατάργησή τους αναπόφευκτα θα συνεπάγεται και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΣΗΠΕ και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διατηρήσει και θα μονιμοποιήσει τις κρατικές δημοσιεύσεις στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο άμεσα και πάντως πριν την 1η Ιανουαρίου του 2024;

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ