Στη Βουλή το νομοσχέδιο που απλουστεύει το αγροτικό πλαίσιο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο που απλουστεύει το αγροτικό πλαίσιο

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης μέσα σε επτά μόλις μήνες.


Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Παρασκευή 24 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» μετά τη συζήτηση και την ψήφισή του τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων στις Επιτροπές.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου, του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου και περιλαμβάνει 21 συνολικά άρθρα, φέρνει σημαντικές βελτιώσεις με σειρά διατάξεων που απλουστεύουν αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς εκτροφείων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές για τη διάπραξη αδικημάτων ζωοκλοπής και ζωοκτονίας στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται και η κλοπή και θανάτωση ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών από ιχθυοτροφεία ή αντίστοιχες καλλιέργειες.

Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα σχέσεων του ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ενώ σε άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης από τους ιδιοκτήτες τους νομίμως υφισταμένων κτισμάτων για αγροδιατροφικούς σκοπούς σε γαίες που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας.

Σε άλλη διάταξη καθορίζεται το ανώτατο όριο καταβολής αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε δικαιούχους στα 70.000 ευρώ με τη διευκρίνιση ότι «ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του ορίου των 70.000 ευρώ» με σκοπό της οικονομιοκή εξυγίανση του Οργανισμού.

Επιπροσθέτως εναρμονίζεται ο κανονισμός κατάστασης προσωπικού ΕΛ.Γ.Α. με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και θεσμοθετείται η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την ισχύ, τροποποίηση, ανάκληση και μεταβίβαση της άδειας λιανικής και χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ επιλύονται ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, προστίθενται και τα ιπποειδή στην υφιστάμενη σαφή απαγόρευση εκτροφής και χρησιμοποίησης σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης μέσα σε επτά μόλις μήνες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ