Στη Βουλή τα αιτήματα των επαγγελματιών DJs και των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Στη Βουλή τα αιτήματα των επαγγελματιών DJs και των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, με θέμα τα αιτήματα των επαγγελματιών DJs και των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Η ερώτηση

Ο χώρος του πολιτισμού δοκιμάστηκε πολύ σκληρά όλο το διάστημα που διαρκεί η πανδημία. Οι χώροι ψυχαγωγίας ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν και οι τελευταίοι που επαναλειτούργησαν. Αλλά και όταν επαναλειτούργησαν το καλοκαίρι ο τζίρος τους ήταν μειωμένος κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Πολλές επιχειρήσεις, ομάδες και σχήματα προβληματίζονται σοβαρά και φαίνεται ότι προσανατολίζονται να μην ρισκάρουν την έναρξη δραστηριότητας τον προσεχή χειμώνα.

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεινή θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των επαγγελματιών DJs του Ρεθύμνου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μετά την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19, που επιβλήθηκαν στο νομό Ρεθύμνου, είναι αναγκαστικά άνεργοι αφού ανάμεσα στα διάφορα μέτρα είναι και η απαγόρευση της μουσικής σε όλους τους χώρους εστίασης και δεν τους έχουν παρασχεθεί ούτε τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, Έτσι αποφάσισαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελάχιστα, που έχει δώσει σε άλλους κλάδους η κυβέρνηση:

Φυσικά δεν είναι μόνο οι DJs του Ρεθύμνου που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (24/8/2021), πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Ηράκλειο, Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Ρόδος και Χανιά) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (κόκκινο), στις οποίες Περιφερειακές Ενότητες ισχύουν τα ίδια μέτρα,

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε αυτή την ομάδα εργαζομένων. Την ίδια στιγμή και οι άλλοι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις δύο συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις και τα απανωτά lock down, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους

Μετά τα πιο πάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των επαγγελματιών Djs που αφορούν στην:

Αποζημίωση ειδικού σκοπού από την πρώτη ημέρα επιβολής των μέτρων.

Μείωση ενοικίου 40% για το διάστημα που τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε ισχύ.

Κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) από το Κράτος για το εν λόγω διάστημα.

Και όλων των εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα για:

Συνέχιση της επιδότησης τους μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών ( και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν 2 rapid test την εβδομάδα για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι, με ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας.

Καταβολή του Εποχικού Επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς προϋποθέσεις.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ