Στην Ηλεία το βασικό μέτωπο της φωτιάς - Μάχη με διάσπαρτες εστίες, αλλά βελτιωμένη εικόνα

Newsroom
Newsroom

Έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας - Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης

Μετά από αρκετές ώρες μάχης με τις φλόγες, το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για πολύ βελτιωμένη εικόνα στις πυρκαγιές που μαίνονται κυρίως σε Ηλία και Αχαΐα και παρά τους θυελλώδεις ανέμους. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη το Συντονιστικού προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με βάση τη συνολική εικόνα από τα μέτωπα για τις επόμενες δύσκολες ώρες της νύχτας.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ενημέρωσε πως πλέον οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες, δίνοντας για πρώτη φορά τόνο αισιοδοξίας για την πορεία των πυρκαγιών σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, αλλά και σε Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Αγρίνιο.

Πρόσθεσε πως η φωτιά στην Αχαΐα επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να «μπει» στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας και, πλέον, όλες οι δυνάμεις του Σώματος είναι επικεντρωμένες στα πύρινα μέτωπα της περιοχής. Μέχρι στιγμής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

 

 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Σιμόπουλο

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα, η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Σιμόπουλο με την συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Νίκου Ρουμελιώτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Τσαπικούνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα.

 

Καλύτερη εικόνα στο Αλεποχώρι

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Στο μεταξύ αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης λόγω των πυρκαγιών στην Ηλεία , αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί αποφάσισαν την νοσηλεία του στην μονάδα εμφραγμάτων.

Στην Ηλεία εστιάζουν οι επίγειες δυνάμεις

Το κύριο μέτωπο όπου επικεντρώνονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αυτό στην Ηλεία και κυρίως στην Πηνεία, όπου έχουν εκκενωθεί 7 κοινότητες και οικισμοί προληπτικά με τους πολίτες να οδηγούνται προς Αμαλιάδα και Πύργο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, η φωτιά της Αχαΐας πέρασε στην Ηλεία και δημιούργησε ένα μέτωπο πάνω από 10 χιλιόμετρα, όμως υπογράμμισε πως η εικόνα στις περισσότερες πυρκαγιές είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες.

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

 

 

Άνοιξαν κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Πύργου

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Συγκεκριμένα με απόφαση του δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Νεκρός άνδρας που βοηθούσε στην κατάσβεση

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς. Συγκεκριμένα, εκεί εντοπίστηκε νεκρός από τον αδελφό του ένας 54χρονος κάτοικος στα Χανάκια Ηλείας, όταν το θύμα πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση και πέθανε από αναρρόφηση φαγητού. Η κατάσταση παρέμεινε εφιαλτική για αρκετές ώρες και οι φλόγες πέρασαν και στο χωριό Μαζαράκι μέσα στον οικισμό. Εκεί κυρίως κάηκαν ελαιόδεντρα και αγροτικές περιουσίες.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό του Κρανιδίου, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα έιναι πολύ καλύτερη. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό. Μία πλαγιά με πολλούς οικισμούς καιγόταν. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών είναι υπεράνθρωπη. Η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια., ωστόσο, τα μποφόρ φαίνεται να είναι σύμμαχος της Πυροσβεστικής.

Διέφυγε τον κίνδυνο το Κρανίδι

Η κατάσταση της φωτιάς στο Κρανίδι έχει βελτιωθεί αρκετά και αργά το απόγευμα της Παρασκευής (21/6), οι Πυροσβεστικές δυνάμεις εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, στην περιοχή παρέμεναν μόνο μερικές τοπικές εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά ξέσπασε στις 4 το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, και ακολούθησαν μηνύματα εκκένωσης προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Μετά τις 5 το απόγευμα, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προσωρινή δυσλειτουργία στο 112 και κάλεσε τους κατοίκους της Πετροθάλασσας Αργολίδας να κινηθούν προς Ερμιόνη.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.
 

 

 

Τα μηνύματα του 112 και η βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ

Ο κ. Βαθρακογιάννης, διευκρίνισε πως οι ριπές του ανέμου σε ορισμένες περιοχές, έφτασαν και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ είπε πως το 112 έστειλε 26 μηνύματα, τα 13 εξ' αυτών στην περιοχή «Μαστραντώνη Αχαΐας». «Με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, έχουν γίνει πολλές απομακρύνσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά τα μηνύματα 112 που ήχησαν σε πολλές περιοχές:

    20:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περ.ιοχές Αντωναίικα και Λάτας απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών
    19:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί & Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    19:18. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραιίκα, Αγραπιδούλα και Μαζαράκι στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    18:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    18:49. Ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στην κοινότητα Αλποχωρίου του Πύργου.
    18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
    16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ccn.gr - φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ