Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υγεία

Newsroom
Newsroom

Οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό, δίνει μεταξύ άλλως τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να απαντά πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δίνονται περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στους γιατρούς.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής

«Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του ΕΣΥ. «Πάμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική, πελατειακή σχέση με τον ασθενή», εκτίμησε ο κ. Ξανθός.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και αναπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μόνο όσοι είχαν χρήματα και «Μπάρμπα στην Κορώνη» ,τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε «για νομοσχέδιο έκτρωμα που πρέπει να αποσυρθεί», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας».

Οι απαντήσεις της Μ. Γκάγκα για το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: « σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε».

Η κ. Γκάγκα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως « δεν είστε προοδευτικοί αλλά οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα ΕΣΥ, 40 χρόνια πίσω. Δεν έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες».

« Είμαι γιατρός ΕΣΥ 32 χρόνια, το έχω υποστηρίξει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας. Έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, δεν μπορούν να πάνε να κάνουν μαθήματα και να πληρωθούν γιατί απαγορεύεται από το ΕΣΥ. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ; Πως θα κρατήσουμε τους γιατρούς αν δεν τους δώσουμε δυνατότητες; Θέλετε απολυταρχία και κρατισμό, η δημοκρατία έχει επιλογές όχι παρωπίδες», είπε.

Φωτογραφία από Γιώργο Κονταρίνη via eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ