Στις 8 Μαΐου ο ορισμός εισηγητή στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπόθεση Γεωργούλη

Newsroom
Newsroom

Τα επόμενα βήματα

Η πολιτική παράθεση για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη καλά κρατεί, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά μια ποινική υπόθεση, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που έχει τηρήσει στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορώντας το για τοξικότητα.

«Αφήνουμε τους αντιπάλους μας να βουλιάξουν στους δύσοσμους λάκκους που οι ίδιοι έσκαψαν, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή την τακτική. Αυτοί τα έκαναν για εμάς όταν κατηγορούσαν μια ολόκληρη παράταξη για παιδοβιαστές κλπ για συμπεριφορές μεμονωμένων ανθρώπων» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καμία συγκάλυψη επαναλαμβάνουν από την Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι η αντίδραση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ήταν ακαριαία.

Στην αποκάλυψη ότι γνώριζε τα στοιχεία της προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας εντούτοις ότι δεν τα προώθησε κάπου. «Το όνομα της καταγγέλλουσας το γνώριζα από υπηρεσίες του κοινοβουλίου. Δεν υπήρξε καμιά διαρροή από τη δική μας την πλευρά. Μπορεί να το ήξεραν κι άλλοι, δεν ξέρω. Το όνομα της καταγγέλλουσας κακώς βγήκε, αλλά βγήκε από φιλοκυβερνητικά sites» αναφέρει.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «δευτερογενή κακοποίηση του θύματος στα social media». 

Για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ έχει παρελθόν στη συγκάλυψη σκανδάλων, διασταύρωσαν τα ξίφη τους Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Τσίπρας μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Το πάθημα θα τους γινόταν μάθημα για να αφαιρέσουμε από την πολιτική ζωή την τοξικότητα που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος, τόσο απλά» τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε κρατήσει μια καθαρή στάση για το ζήτημα, το οποίο ζήτημα είναι λυπηρό βέβαια» είπε επίσης στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας.

 

Στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί εισηγητής στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Όπως είπε στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής στην Επιτροπή JURI, η οποία αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη ενώ είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η συζήτηση στις 30 Μαΐου. Δηλαδή δεν πρόκειται υπάρξει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση 24 και 25 Απριλίου. Στις 30 Μαΐου είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, ίσως όμως να πάει και τον Ιούνιο. Μπορεί στην αρχή επίσης να καλέσουν τον ευρωβουλευτή κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο βήμα όμως είναι να οριστεί ο εισηγητής και αυτό φαίνεται με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι θα γίνει στις 8 Μαΐου».

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο Ν. Κορογιαννάκης, δικηγόρος στο Βέλγιο, από την ημέρα που αίρεται η βουλευτική ασυλία του, ο Αλέξης Γεωργούλης θα είναι στη διάθεση των βελγικών αρχών. Οι Οι βελγικές αρχές θα καλέσουν λογικά, σε πρώτη φάση τον Αλέξη Γεωργούλη σε ακρόαση και αν μετά το πέρας της ακρόασης, προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, ο ανακριτής μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη.

Πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ΕΡΤ ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη απέναντι στους συνεργάτες του. Υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι φαίνεται να έχει αλλάξει πάνω από πέντε συνεργάτες και αυτό που φέρεται να έλεγαν όταν έφευγαν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι «δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε άλλο τη συμπεριφορά του». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, έκαναν λόγο για μπούλινγκ και προτιμούσαν να φύγουν, να προσπαθήσουν να βρουν μια άλλη δουλειά γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα».

Στις 20/4 υπήρξε η ανακοίνωση από την πλευρά των συνηγόρων του κ. Γεωργούλη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ενώ υπάρχει πολιτική διάσταση στην επιχειρηματολογία.

Η υπεράσπιση του κ. Γεωργούλη αναφέρει ότι εμπιστεύεται πλήρως τις βελγικές αρχές για την αποκάλυψη της αλήθειας και ότι ζήτησε να κληθεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει τις εξηγήσεις του. Παραμένει σε αναμονή αυτής της κλήσης και στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Ολίβια Βένετ, επισημαίνει ότι ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό που μόλις τρία χρόνια αργότερα αυτή η καταγγελία δημοσιοποιείται ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρεται το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στη δικογραφία και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακρόαση από τον κ. Γεωργούλη. Ήταν στην διακριτική ευχέρεια του ανακριτή εάν θα τους έδειχνε τη δικογραφία. Όμως μέχρι τώρα αυτό που λένε έμπειροι δικηγόροι είναι ότι πολύ δύσκολα συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν δεν έχει προηγηθεί ακρόαση του ανθρώπου ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Στο γιατί δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς. Όπως εξήγησε και στη δική μας ποινική δικονομία και στο δικό μας σύστημα, εάν πρόκειται για μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, πράγματι δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία δεν υφίσταται εάν δεν έχει γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση της ευρωβουλευτικής ασυλία.

Όργιο φημών για τη συμπεριφορά του Α. Γεωργούλη

Τα περιστατικά στα οποία γίνεται αναφορά τόσο η καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό όσο και οι αναφορές τόσο για εργασιακό εκφοβισμό αλλά και σεξουαλική παρενόχληση, φαίνεται να έχουν γίνει σχεδόν την πρώτη περίοδο, ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Δηλαδή στην αρχή αυτής της θητείας και μέχρι να κλείσουν τα πάντα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη με τις πληροφορίες να μιλούν για την απόγνωση και την εξόντωση των ανθρώπων που δούλευαν μαζί του με ορισμένους να λένε: «Δεν αντέχουμε άλλο. Θέλουμε να αλλάξουμε δουλειά».

Πλέον, μένει να φανεί εάν θα ανακοινωθεί ο εισηγητής για το ζήτημα της άρσης ασυλίας στην επιτροπή νομικών υποθέσεων στις 8 Μαΐου, ή θα υπάρξουν πιέσεις να οροσθεί νωρίτερα μήπως προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία.

Aποτροπιασμό προκαλούν τα όσα αναφέρει η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ για την καταγγέλλουσα.

«Έμαθα ότι είχε υποστεί τέτοιο σοκ, ήταν τόσο σοβαρά τα χτυπήματα που υπέστη ώστε δεν μπορούσε και για 6 μήνες και για παραπάνω χρονικό διάστημα να δει κανέναν» αναφέρει.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο κ. Γεωργούλης και οι δικηγόροι του, θα έχουν πλήρη πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας μετά την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ