Στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λέει ο Βορίδης

Τι είπε για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης των πολιτών που λαμβάνει η κυβέρνηση

Την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ, διαψεύδοντας τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που απαντούν στο ερώτημα σημειώνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ακλόνητη και συμπαγής. «Δεν υπάρχει κυβερνητική αστάθεια. Το "157" είναι μπετόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα 2,5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ παρά τις διακυμάνσεις και τις δυσκολίες που συνάντησε, υπάρχει μια σταθερή δημοσκοπική υπεροχή, η οποία είναι από 9 έως 13 μονάδες. 

Σχολιάζοντας δε τις φήμες περί έκδοσης υπουργικών αποφάσεων που σηματοδοτούν τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Βορίδης είπε ότι «επειδή για να πάμε σε εκλογές, πρέπει να εκδοθούν μια σειρά από αποφάσεις τεχνικού χαρακτήρα. Ξεκίνησα κι έβγαλα μια και δημιουργήθηκε μεγάλη καχυποψία. Να ενημερώσω ότι θα συνεχίζω να βγάζω χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές». 

Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «κατά πάσα πιθανότητα είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επομένως θα πρέπει να ακολουθήσει ο γύρος διαβούλευσης των κομμάτων με τις διερευνητικές εντολές». 

Ωστόσο, τόνισε ότι η ΝΔ διεκδικεί και θα διεκδικήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Αυτή την πρόταση θα υποβάλουμε στον ελληνικό λαό. Στις δεύτερες εκλογές είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση». 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «στην περίπτωση που δεν κυβερνήσει ο πρώτος, είναι πραξικόπημα», ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά με πολιτικούς όρους και όχι συνταγματικούς υπογραμμίζοντας ότι «από σκοπιά δεοντολογική, το να έρθεις και να αξιώσεις ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα ότι δε θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, υπάρχει ζήτημα». 

Μέτρα στοχευμένα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια και τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι είναι λογική απάντηση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

«Τα μέτρα, τα οποία παίρνουμε, που είναι σημαντικά, είναι  αξίας 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 340 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να απορροφήσει ένα τμήμα των ενεργειακών επιπτώσεων; Έχουμε ακούσει για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Όποιος ξέρει το μέγεθος των ΕΦΚ ειδικά στα καύσιμα, θα ξέρει ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Με δεδομένο ότι έχουμε συγκεκριμένα ποσά που μπορούμε να δώσουμε, το να το ρίχναμε στον ΕΦΚ θα ήταν ανεπαίσθητο. Ο ΕΦΚ για να λειτουργήσει θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα στην έννοια του ανταγωνισμού. Δηλαδή αφαιρώ κάτι από το κόστος της τιμής κι ελπίζω ότι θα λειτουργήσει η αγορά και θα μειώσει την τιμή. Πάντα με τους έμμεσους φόρους υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ο ΕΦΚ είναι συνδεδεμένος  με το τι καταναλώνει κάποιος. Όσο περισσότερο καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερο ευνοείται. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες και στοχευμένα», εξήγησε. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι για τις αυξήσεις στο ρεύμα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που λέει ο κ. Γεωργιάδης -και σωστά το λέει- είναι ότι για μια σειρά από δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαρθρώνεται το ενεργειακό μίγμα στη χώρα, μια σειρά από τοποθετήσεις ανθρώπων και κινημάτων της Αριστεράς, όχι απλώς δεν έχουν βοηθήσει, αλλά έχουν εμποδίσει». 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ