Στον εισαγγελέα για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου

Στον εισαγγελέα για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου

Πολύς κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος τη νύχτα έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα - "Απολύτως δεμένη" η υπόθεση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα μετά την άσκηση ποινική δίωξης και τη σύλληψη της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου.  Η γυναίκα, που τέθηκε υπό κράτηση για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη ΓΑΔΑ και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Πιθανότατα θα οδηγηθεί αρχικά ενώπιον του εισαγγελέα για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της και στη συνέχεια στην 18η ανακρίτρια Αθηνών από την οποία αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί,εντός πέντε ημερών, αφού πρώτα λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος της.

Η κατηγορουμένη που είναι αντιμέτωπη με βαρύτατο και εξαιρετικά αναλυτικό κατηγορητήριο, καλείται να δώσει τη δική της εκδοχή σε όσα της καταλογίζονται βάσει της ενδελεχούς έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όπως αναφέρουν μάλιστα δικαστικές πηγές η υπόθεση του θανάτου του παιδιού δείχνει "απολύτως δεμένη" με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και της μόλις 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις τόσο ο σύζυγος όσο και η αδερφή της 33χρονης.

Μόλις έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της μητέρας, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε έξω στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ορισμένοι επιχείρησαν να λιντσάρουν τη μητέρα της 33χρονης, η οποία προσπαθούσε να εισέλθει στο σπίτι, ενώ κάποιοι έγραψαν τη λέξη «ΘΑΝΑΤΟΣ» σε πατζούρι της κατοικίας.

patra

Το ένταλμα σύλληψης «σφράγισαν» τα ευρήματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης. Σύμφωνα με το πόρισμα των εξετάσεων, στην μικρή είχε χορηγηθεί η ουσία κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα.

Τι είναι η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Η κεταμίνη σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας θάνατο. Συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 1963. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική κυρίως, και πιο σπάνια στους ανθρώπους. Συνήθως, η χορήγησή της είναι ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή. Λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής της, πιστεύεται ότι η κεταμίνη που κυκλοφορεί για ευφορική χρήση, προέρχεται από παράνομη διάθεση νόμιμων αποθεμάτων.

Πωλείται συνήθως ως «Έκσταση» και σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ συναντάται ως σπέσιαλ-Κ, ΚιτΚάτ, Βιταμίνη-Κ, σούπερ-Κ κ.α. Τα χάπια Κεταμίνης που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, έχει βρεθεί ότι περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνες, εφεδρίνες, καφεΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες και MDMA σαν ουσίες νοθείας.

ketamini

Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Οι εγχύσεις κεταμίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην περιεγχειρητική περίοδο σε άτομα με ανθεκτικό πόνο. Οι δόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για αναισθησία.

Στον οργανισμό της 9χρονης είχε εντοπιστεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η ουσία τροπονίνη. Το συγκεκριμένο εργαστηριακό εύρημα, είχε ανιχνευτεί στον οργανισμό της Τζωρτζίνας όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή και πιο συγκεκριμένα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεϊνη και είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδά της να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας της 9χρονης.

Οι καταθέσεις των γιατρών

«Κλειδί» για την εξέλιξη των ερευνών αποτέλεσαν και οι καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες τριάντα λεπτά πριν από τον θάνατο της 9χρονης, στο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα.

Σημειώνεται ότι από τα άλλα δύο παιδιά έχουν κρατηθεί δείγματα ιστών, τα οποία θα εξεταστούν σύντομα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 9χρονη Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Ηταν το τρίτο κορίτσι της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα που κατέληξε στο διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί ο θάνατος της 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ιριδας, το 2021.

Η περιπέτεια της υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς. Υπεβλήθη σε μια σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως πάντως οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο.

Όταν έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα της Τζωρτζίνας ότι η 9χρονη θα έπαιρνε εξιτήριο, εκείνη αντέδρασε έντονα ζητώντας ουσιαστικά την παράταση της νοσηλείας της. Τελικά, το κορίτσι λόγω και κάποιων ενοχλήσεων στην κοιλιά παρέμεινε στο Καραμανδάνειο, με τους γιατρούς να τοποθετούν προληπτικά monitor για να παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς της, ενώ της χορήγησαν και οξυγόνο.

«Κάτι συμβαίνει…»

Ενα πρωί, στο διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη στο Καραμανδάνειο και ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της 9χρονης ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο νοσηλείας και βρήκαν το κορίτσι ουσιαστικά νεκρό, καθώς μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το κορίτσι επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της πάντως να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, καθιστώντας την τετραπληγική. «Πρέπει να ήταν νεκρή για περίπου 5 λεπτά πριν τη βρουν οι γιατροί. Σε διαφορετική περίπτωση η ανάνηψή της δεν θα ήταν τόσο δύσκολη», δήλωσε χθες ιατρική πηγή.

Η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο όπου παρέμεινε για ενάμιση μήνα. Της έγιναν εξετάσεις δίχως ευρήματα ενώ, όπως εξηγούν ιατρικές πηγές, δεν χρειάστηκε καρδιοτόνωση, διαδικασία που ακολουθείται σε ασθενείς με εγγενή καρδιολογικά προβλήματα. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι όταν η 9χρονη πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας, επανήλθαν οι αρρυθμίες και τα περιστατικά βραδυκαρδίας. Ιατρικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι η μητέρα της ήταν αυτή που ζήτησε η κόρη της να μεταφερθεί σε μονόκλινο δωμάτιο, καθώς και ότι το προσωπικό του νοσοκομείου θορυβημένο από την υπόθεση συζήτησε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας, κάτι που πάντως δεν συνέβη. Αντ’ αυτού ζητήθηκε από τη μητέρα της να βιντεοσκοπεί τις ενδείξεις στο monitor κάθε φορά που το παιδί εμφάνιζε συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Ακολούθως, η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης. Επιπλέον, υπεβλήθη σε εξετάσεις από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά. Τελικά, η άτυχη Τζωρτζίνα κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με την αιτία θανάτου της να παραμένει αδιευκρίνιστη.

 

 

 

Δείτε επίσης:

Πώς έφτασε το τμήμα Ανθρωποκτονιών στη διαλεύκανση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας

Κατερινόπουλος για Πισπιρίγκου: Θα ομολογήσει και για τα άλλα δύο παιδιά

Πισπιρίγκου: Το χρονικό της σύλληψης, ο ρόλος και άλλων δύο προσώπων

Η αντίδραση της Αγγελικής Νικολούλη μετά τη σύλληψη της Πισπιρίγκου

Η ανακοίνωση για τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου - Από τη ΓΑΔΑ θα οδηγηθεί στην Ευελπίδων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ