Στους Ρόμπερτ Ε. Χολ και Μάικλ Γούντφορντ το Νόμπελ Οικονομίας 2026
Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν «για τα μικροοικονομικά θεμέλια της μακροοικονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.
Με το Νόμπελ Οικονομίας 2026 τιμήθηκαν σήμερα Δευτέρα 12/10 οι Ρόμπερτ Ε. Χολ και Μάικλ Γούντφορντ.
Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν «για τα μικροοικονομικά θεμέλια της μακροοικονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.
Πέρυσι, τρεις ερευνητές που μελετούν την επιχειρηματική καινοτομία τιμήθηκαν με το βραβείο Οικονομικών για το έργο τους, το οποίο εξηγεί πώς τα νέα προϊόντα και οι εφευρέσεις προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανθρώπινη ευημερία, ακόμη κι αν οδηγούν παλαιότερες επιχειρήσεις σε παρακμή.
Το βραβείο αυτό είναι επίσημα γνωστό ως Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το καθιέρωσε το 1968 προς τιμήν του Άλφρεντ Νόμπελ, του Σουηδού επιχειρηματία και χημικού του 19ου αιώνα που εφηύρε τη δυναμίτιδα και ίδρυσε τα πέντε αρχικά Βραβεία Νόμπελ.
Οι «παραδοσιακοί» υποστηρικτές των Βραβείων Νόμπελ επισημαίνουν ότι το βραβείο Οικονομικών δεν είναι τεχνικά ένα αυθεντικό Βραβείο Νόμπελ, επειδή δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ωστόσο, απονέμεται μαζί με τα υπόλοιπα βραβεία στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ημέρα επετείου του θανάτου του Νόμπελ το 1896.
- Απάτη ΕΦΚΑ: Στη φυλακή ο Φίλιππος Καμπούρης, η σύζυγός του και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι – Τι ισχυρίστηκαν
- Eπιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα - Ισχυρές καταιγίδες και στην Κρήτη
- Δίκη των Τεμπών: "Έχασα τη μαμά μου, αλλά και τη φίλη μου" - Τι κατέθεσε η κόρη της Μ. Μουρτζάκη




