Συγκινητική τελετή αναγόρευσης της Ξένιας Καλογεροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Newsroom
Newsroom

Η κ. Καλογεροπούλου υπογράμμισε ότι το θεατρικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των παιδιών υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά.

Τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό και συγγραφέα, Ξένια Καλογεροπούλου, τίμησε απόψε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναγορεύοντάς την σε επίτιμη διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, για την επί δεκαετίες προσφορά της στην Έβδομη Τεχνη, στα Γράμματα και στη συγγραφή πολλών και σημαντικών παιδικών βιβλίων. 

Η εκδήλωση προς τιμήν της Ξένιας Καλογεροπούλου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο όπου η τιμώμενη ηθοποιός ανέπτυξε στην ομιλία της το θέμα «Στο θέατρο, στο σχολείο και στο εργαστήρι». 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία του θεατρικού Εργαστηριου του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής με το Εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπουλου.

Τον έπαινο της αναγόρευσης διάβασε η καθηγήτρια του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, κ. Κατσαρίδου, η οποία, μιλώντας σε πολύ συγκινητικούς τόνους, χαρακτήρισε την κ. Καλογεροπούλου, πρωτεργάτη του παιδικού θεάτρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, μέσα από τα έργα της, αντιμετωπίζει το παιδί ως άτομο που μπορεί να κρίνει και να συμμετέχει σε αυτό που βλέπει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “πρόκειται για ένα πολυσχιδές έργο σε ένα κόσμο που στο κέντρο του βρίσκεται ο άνθρωπος”

Η κ. Κατσαριδου αναφέρθηκε σε όλα τα θεατρικά έργα της Ξένιας Καλογεροπουλου για παιδιά, ενώ έκανε αναφορά και στην πολυσήμαντη συμβολή της στο θέατρο για βρέφη, τομέα στον οποίο είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Πρόκειται για παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών, οι οποίες παίζονται χωρίς λόγια.

Αναφορά έγινε επίσης, στα παιδικά βιβλία που έχει γράψει, στα παιδικά θεατρικά έργα της που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αλλά και στα 28 θεατρικά έργα που έχει μεταφράσει η ίδια, στα ελληνικά.

Τη σπουδαία ηθοποιό, καλωσόρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος δήλωσε, όχι μόνο χαρούμενος, αλλά και συγκινημένος που αναγόρευσε την κ. Καλογεροπούλου, σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρώντας το μεγάλη τιμή που αξιώθηκε να τιμήσει μια τέτοια προσωπικότητα. Προχώρησε μάλιστα, και στην αποκάλυψη ότι … υπήρξε ερωτευμένος μαζί της. 

 

Ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε στο βιογραφικό της τιμώμενης και στη συμβολή της στην εξέλιξη της θεατρικής παιδείας της νεότερης γενιάς. 

Η πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Τασούλα Τσιλιμένη, ανέγνωσε το ψήφισμα της αναγόρευσης της κ. Καλογεροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Θα είστε πρωταγωνίστρια απόψε, του έργου της ζωής σας. Κάνατε όλους να αγαπήσουν το θέατρο. Είστε εδώ για την συνεισφορά σας στο παιδικό θέατρο. Ανάμεσα μας βρίσκονται πολλοί Μορμόληδες που ψυθιριζουν λόγια της παράστασης. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε υγεία και να συνεχίσετε να δημιουργείτε”

Η κ. Καλογεροπούλου

Τη συγκίνησή της δεν έκρυψε, και η ίδια η κ. Καλογεροπούλου, λέγοντας πως μέσα από τις αναφορές που έγιναν στο πρόσωπό της, θυμήθηκε πολλά από τα 40 χρόνια της πορείας της και για αυτό ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την τιμή που της έκανε. 

«Είναι πολύ τιμητικό, πολύ συγκινητικό, απροσδόκητο αυτό που συμβαίνει. Για πρώτη φορά με αναγορεύουν επίτιμη διδάκτορα σε Πανεπιστήμιο», είπε η ίδια η κ. Καλογεροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς της με τον Βόλο όπου κατά καιρούς έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις.

 

Η κ. Καλογεροπούλου υπογράμμισε ότι το θεατρικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των παιδιών υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά. Αναφέρθηκε δε, στο Εργαστήριο Θεάτρου που η ίδια ίδρυσε και μέσω του οποίου έχουν αποφοιτήσει δάσκαλοι θεάτρου με τη δράση τους να εξαπλώνεται πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. «Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό το εργαστήριο», δήλωσε η ίδια και αναφέρθηκε στα διαδικτυακά προγράμματα που προετοιμάζονται και τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δείτε επίσης:

Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ξένια Καλογεροπούλου
 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ