ΕΛΛAΔΑ

Συνεδριάζουν εκ νέου οι επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται η συνεδρίαση - Οι επιτροπές θα εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα ενώ αναμένεται να αποφασίσουν για την παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί.

santorini
Photo Credits: @intime

Συνεδριάζουν στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), για την σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ  Σαντορίνης και Αμοργού.

Glomex Video

Οι επιτροπές θα εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα ενώ αναμένεται να αποφασίσουν για την παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Δείτε επίσης: ΕΚΠΑ: Πάνω από 18.400 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

Σημειώνεται ότι τέσσερις δήμοι ( Θήρας, Αμοργού, Ανάφης και Ιητών) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα.

 

Glomex Video

 

ΕΚΠΑ: Πάνω από 18.400 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

 Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18.400 σεισμούς.

Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου. Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μεταξύ 20:00-22:00 (τοπική ώρα), την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.

Παράλληλα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στη Νέα Καμένη, εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, όπου προέβησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών-παρατηρήσεων GPS.

Image
ΕΚΠΑ-Σεισμοί

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση