Συνεδριάζουν οι ειδικοί για σταδιακή άρση του lockdown

Όλο το πλάνο που επεξεργάζονται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να μελετήσει διεξοδικά όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε και να αποφανθεί τι και πότε πρέπει να ανοίξει η κάθε δραστηριότητα.


Άλλωστε και οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν πεισθεί πια ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί το lockdown αφού ήδη έχουν περάσει 5 μήνες από την έναρξή του και πλέον αποδεικνύεται απολύτως αναποτελεσματικό λόγω της κόπωσης των πολιτών.

Γι αυτό εξάλλου και η κυβέρνηση έθεσε στους επιστήμονες της επιτροπής συγκεκριμένο αίτημα ώστε να εισηγηθούν το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Το πλάνο


Με βάση το πλάνο που έχει θέσει η κυβέρνηση στους ειδικούς και θα κληθούν να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν στις 5 Απριλίου θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο. Ήδη μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δοθεί κι άλλη παράταση.

Αυτό πάντως που προβληματίζει τους ειδικούς της επιτροπής και θα τεθεί την Τετάρτη σε ψηφοφορία – λένε πηγές του ethnos.gr – είναι αν θα πρέπει το λιανεμπόριο να ανοίξει με click away και click inside ή να λειτουργήσει κανονικά όπως είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ.


Μέσα στην επιτροπή όμως υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που δεν συμμερίζονται την κόπωση των πολιτών και ζητούν το άνοιγμα και στο λιανεμπόριο να γίνει με μέτρο και να ξεκινήσει με click away και click inside ώστε να παρθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Είναι οι ίδιοι ειδικοί που θα προτιμούσαν τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά και όχι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, περιγράφουν πηγές του ethnos.gr.

Ωστόσο εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου τα μαθήματα δια ζώσης θα διαρκέσουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεπώς θεωρείται από πολλούς δώρο άδωρον.

Η εστίαση
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self tests ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα μέτρα πάντως που θα τηρούνται σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς παρότι πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους.


 Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Δείτε επίσης:

Εβδομάδα αποφάσεων για τη σταδιακή άρση του lockdown

Κορωνοϊός: 1.449 νέα κρούσματα, 735 διασωληνωμένοι και 54 θάνατοι 

Πελώνη: Στα μέσα της εβδομάδας οι αποφάσεις για ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου - σχολείων

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ